Sindromul de burnout este asociat cu epuizarea fizică, emoţională şi mentală, generată mai ales de expunerea excesivă şi prelungită la situaţii stresante. Potrivit specialiștilor, locul de muncă este mediul cel mai propice pentru dezvoltarea sindromului de burnout. Există şi situaţii în care viaţa socială sau personală duce la dezvoltarea acestei afecţiuni, arată Inc.com.

Psihoterapeutul Paul Sheesley, cunoscut mai ales în mediile politice și de afaceri, vine cu următoarele sfaturi:

Pasul 1: Renunțați la obiceiurile proaste

Primul pas ar fi să vedem că anumite mecanisme de ”adaptare”, de la alcool la medicamente, pot deveni o formă de autosabotaj. Oricare ar fi acestea, obiceiuri precum consumul de alcool și de substanțe interzise au, în final, același rezultat: întârzierea progresului și a succesului.

„Aceste substanțe nu sunt durabile, deoarece singurul lucru pe care-l fac este să distragă atenția de la stres, anxietate sau epuizare, fără a rezolva adevărata problemă”, explică Sheesley.

El spune că adoptarea unor obiceiuri bune, care includ diete sănătoase, exerciții fizice consecvente și decizia de a spune la un moment dat ”STOP muncă” îmbunătățește sănătatea fizică și mintală. Când cineva își găsește timp să se îngrijească de el însuși, se poate considera pe jumătate salvat, spune Sheesley.

2. Începeți cu pași mici

Este mai ușor să spui că vei face sănătos decât să o faci. Sheesley spune că trebuie să începeți să vă promiteți în primul rând vouă că vă veți schimba modul de viață.

Puteți începe ușor, de exemplu prin a nu mai prelua apeluri telefonice sau să nu mai răspundeți la e-mailuri decât la o anumită oră. În schimb, încercați să petreceți cât mai mult timp cu familia sau alergând prin parc.

„A reuși să vă impuneți anumite limite este, cu siguranță, o parte a procesului”, spune Sheesley.

3. Sfătuiți-vă cu cineva

Nu e ceva neobișnuit ca un șef să se implice excesiv în ceea ce face. Dar când se întâmplă asta, de multe ori grija față de propria persoană este unul dintre primele lucruri de care nu mai ținem cont, spune Sheesley. De aceea este important să aveți pe cineva cu care să puteți vorbi. El spune că este foarte important să poți să te sfătuiești cu cineva și să-i spui: „Cred că am nevoie de ajutor”.

Acest lucru poate fi și un model pentru alții, care se tem să meargă la terapeuți pentru a discuta în mod deschis despre problemele cărora nu le mai pot face față.