Boala tăcută care face ravagii! Avertisment cumplit pentru persoanele între 18 și 44 de ani

oameni, populatie

SURSA FOTO: Dreamstime

Oamenii care dezvoltă prediabet când sunt mai tineri prezintă un risc mai mare de demență ulterior, în viață, a descoperit un nou studiu. Prediabetul apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt mai mari decât cele optime, dar nu sunt încă suficient de mari pentru ca pacientul să fie diagnosticat medical cu diabet.

Din păcate, milioane de oameni cu vârsta sub 60 de ani au prediabet și mulți nu sunt conștienți, potrivit CNN.

Ce a descoperit studiul legat de riscul apariției demenței

„Prediabetul este asociat cu riscul de demență, dar acest risc se explică prin dezvoltarea diabetului”, au spus autorii Elizabeth Selvin, profesor de epidemiologie, și Jiaqi Hu, doctorand la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore. Studiul a analizat datele din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități, care include persoane cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din patru state din SUA.

Persoanele care au făcut diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani au avut un risc de trei ori mai mare de demență mai târziu, în viață, comparativ cu cei care nu au avut diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani, a constatat studiul. Dacă prediabetul a evoluat spre diabet de tip 2 între vârsta de 60 și 69 de ani, riscul a scăzut, dar doar cu câteva puncte.

„Toți avem vârfuri tranzitorii ale glicemiei. Fie în sus, fie în jos”, a spus dr. Andrew Freeman, profesor la National Jewish Health din Denver.

Dacă diabetul de tip 2 nu a fost diagnosticat până la vârsta de 70 de ani, riscul de demență a scăzut

Studiul a constatat că, dacă diabetul de tip 2 nu a fost diagnosticat până la vârsta de 70 de ani, riscul de demență a scăzut la 23%. Iar dacă o persoană a dezvoltat diabet de tip 2 la 80 sau 90 de ani, riscul nu a fost mai mare decât cei fără diabet. Studierea efectelor unor îndulcitori artificiali este o provocare în lumea de astăzi, deoarece mulți producători de sucuri și alimente creează amestecuri de îndulcitori pentru a imita zahărul. Observarea, din timp, a nivelurilor ridicate de zahăr din sânge poate ajuta la evitarea demenței în anii următori, menționează un alt studiu.

Așa vor contribui la sănătatea creierului

„A existat o asociere puternică a prediabetului cu demența, dar această asociere a fost prezentă doar în rândul persoanelor care au dezvoltat diabet”, afirmă Selvin. „Această descoperire sugerează că prevenirea trecerii de la prediabet la diabet ar putea ajuta la prevenirea demenței la o vârsta înaintată”, susține el. „Dacă acest studiu îi determină pe oameni să ia măsuri imediate atunci când li se pune un diagnostic de prediabet, cu siguranță vor contribui la sănătatea creierului”, adaugă el.

Ce este prediabetul

Mai mult de 1 din 3 adulți americani au prediabet și 80% dintre ei nici măcar nu știu, conform Centruluu pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Aproape o treime dintre aceștia au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, suficient de tineri pentru a dezvolta o tulburare care îi expune la un risc extrem de diabet de tip 2, probleme cardiovasculare semnificative și demență vasculară pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, aproape 1 din 5 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 1 din 4 adulți tineri cu vârsta între 19 și 34 de ani trăiesc cu prediabet, spune CDC.