Bolile de inimă sunt una dintre cauzele majore de deces la nivel mondial. Un nou studiu a descoperit că persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute, dar care au ateroscleroză coronariană obstructivă, au un risc de opt ori mai mare de a suferi un atac de cord. Publicat în ”Annals of Internal Medicine”, studiul a sugerat că jumătate dintre adulții din lume, cu vârsta de peste 40 de ani ,ar putea avea afecțiuni cardiovasculare ascunse sau nedetectate, scrie TheHealthsite.
Boala coronariană este o afecțiune cardiacă frecventă
Boala coronariană este o afecțiune cardiacă frecventă în care artera coronariană care pompează sânge către inimă este blocată cu placă. Astfel, devine se îngustează, iar asta duce, în continuare, la scăderea aportului de sânge către inimă provocând afecțiuni grave precum atacul de cord. Această îngustare a arterei poartp denumirea de ateroscleroză. Uneori, spargerea plăcii poate da naștere la cheaguri de sânge care pot ajunge în diferite părți ale corpului, cum ar fi creierul, și pot provoca un accident vascular cerebral.
De ce, totuși, aceste afecțiuni nu sunt detectate
Studiul publicat în Annals of Internal Medicine sugerează că aproape jumătate dintre adulții din lume cu vârsta peste 40 de ani ar putea avea afecțiuni cardiace nedetectate. Potrivit cercetătorilor, ateroscleroza este principalul motiv pentru atacul de cord. Afecțiunea se poate dezvolta cu mulți ani înainte de a fi detectată. Studiul a implicat peste 9.500 de subiecți cu vârsta peste 40 de ani. Ei nu au avut un diagnostic anterior de boală cardiovasculară. Angiografia tomografică computerizată (CTA) a fost utilizată pentru a identifica orice boală coronariană obstructivă nedetectată. Rezultatele au arătat că 46% dintre participanți aveau boli de inimă nedetectate anterior. Dintre aceștia, 36% au avut o boală non-obstructivă și 10% au avut o boală obstructivă. Potrivit experților, cel mai surprinzător lucru a fost că 10% aveau boală obstructivă fără niciun simptom.
Nu întotdeauna există simptome, de aceea sunt necesare teste mai invazive
Studiul a arătat că afecțiunile cardiace s-ar putea să nu vină întotdeauna la pachet cu simptome. Prin urmare, pentru a evalua riscul cardiovascular la un adult asimptomatic, ar putea fi necesare teste mai invazive, cum ar fi angiografia CT. Conform rapoartelor, în prezent există teste de sânge extrem de sensibile care pot detecta nivelurile de troponină, o proteină eliberată în sânge atunci când mușchiul inimii este deteriorat.
„Opinia generală asupra acestui studiu este că el confirmă ceea ce știm deja. Acest proces începe devreme și poate fi depistat în multe feluri”, a declarat medicul cardiolog Elizabeth Klodas, care nu a fost implicată în studiu.
”Se poate spune că acest studiu este valoros. arată că nu este deloc lipsit de sens să începem prevenția din timp”, susține ea.
Oamenii cu grupa sanguină A, mai predispuși la un AVC
În comparație cu cei cu alte grupe de sânge, oamenii cu grupa sanguină A tind să fie mai predispuși la un accident vascular cerebral, înainte de vârsta de 60 de ani, susține un alt studiu. Descoperirea a fost publicată în revista Neurology și se intitulează „Contribuția variantelor genetice comune la riscul de accident vascular cerebral ischemic cu debut precoce”.
Gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce au fost legate într-un mod explicit printr-un studiu genomic. Cercetătorii au adunat informații din 48 de studii genetice, care au cuprins aproximativ 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral și aproximativ 17.000 de pacienți care au avut accident vascular cerebral. Vârstele tuturor participanților au variat între 18 și 59 de ani.