Burnout-ul este mai mult decât stres. Nu este o afecțiune medicală recunoscută, ci mai degrabă un sindrom cu simptome cauzate de stresul necontrolat legat de muncă.
Din păcate, devine parte a peisajului actua, când muncim până la epuizare. Într-un sondaj Work in America din 2023, 57% dintre lucrători au raportat simptome asociate cu epuizarea la locul de muncă.
Aflați mai multe despre burnout în acest articol publicat de Verywellhealth , inclusiv despre cum să puteți identifica semnele și simptomele.
Ce este burnout-ul și cât de rău este
Organizația Mondială a Sănătății definește burnout-ul ca stres cronic necontrolat la locul de muncă, care include:
- Epuizarea energiei;
- Cinismul, negativitatea și distanțarea mentală față de locul de muncă;
- Eficacitate redusă la locul de muncă.
Unii susțin că înțelegerea noastră despre burnout nu ar trebui să se limiteze doar la locul de muncă. Studenții se pot confrunta cu epuizare în medii academice, iar părinții care au copii mici sau cei care au grijă de cei vârstnici pot experimenta, de asemenea, epuizare.
Burnout-ul vă poate afecta sănătatea mentală și fizică, precum și munca și relațiile.
Semne comune de epuizare
Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente semne și simptome ale epuizării.
1. Epuizarea
Epuizarea este unul dintre cele mai recunoscute simptome ale epuizării și este considerată „nucleul” sindromului.
2. Sentimente de spaimă și lipsa de motivație
De asemenea, puteți simți un sentiment de teamă și demotivare asociat cu munca (sau școala sau îngrijirea) atunci când sunteți epuizat. Conform sondajului Work in America, 26% dintre lucrătorii din Statele Unite nu se simt motivați să facă tot ce pot, iar 18% au sentimentul că sunt ineficienți.
3. Mintea începe să rătăcească
S-ar putea să observi că mintea începe să rătăcească în timp ce ești la serviciu, îngreunând concentrarea și îndeplinirea sarcinilor.
4. Dificultatea de a dormi
Burnout-ul poate afecta și calitatea somnului. Somnul și epuizarea pot avea o relație bidirecțională, adică pot afecta calitatea somnului. Iar calitatea slabă a somnului poate duce la epuizare.
Îmbunătățirea somnului – prin strategii precum igiena somnului – ar putea ajuta la simptomele de epuizare.
5. Pofta de mâncare inconsecventă
Pofta de mâncare ar putea fi, de asemenea, un semn de epuizare. S-ar putea să treci peste mese și să nu ai deloc poftă de mâncare sau s-ar putea să mănânci în neștire, chiar și atunci când nu ți-e foame.
Potrivit unui studiu, consumul frecvent de alimente sănătoase – cum ar fi lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, legumele, fructele, fructele de pădure și carnea albă – a fost asociat cu niveluri mai scăzute de epuizare. Cu toate acestea, nu este clar dacă respectarea unui model de alimentație sănătoasă previne epuizarea.
În ambele cazuri, se pare că există o asociere între burnout și alimentele pe care le mâncăm, așa că o schimbare a obiceiurilor alimentare ar putea fi un semn al burnout-ului.
6. Cinism și irascibilitate
Cinismul și iritabilitatea sunt simptome importante ale epuizării. Este posibil să vă gândiți negativ la job sau să fiți mai irascibil. Conform sondajului Work in America, 19% dintre lucrătorii americani se confruntă cu irascibilitate sau furie față de colegii și clienții lor, ceea ce este un semn de epuizare.
7. Senzație de inutil
A te simți inutil este un alt semn de epuizare. Burnout-ul îți afectează eficacitatea la locul de muncă sau, cu alte cuvinte, capacitatea de a-ți termina munca.3 Poate duce la un cerc vicios în care te simți inutil și ca și cum nu poți face nimic corect.
8. Ești deprimat
Burnout-ul și depresia au simptome care se suprapun, cum ar fi tulburarea de concentrare și pierderea interesului pentru ceea ce faci.
Studiile au descoperit, de asemenea, o corelație puternică între burnout și depresie, ceea ce înseamnă că aceste două afecțiuni apar adesea în același timp.
9. Dureri de cap frecvente
Durerile de cap sunt un alt semn posibil de epuizare. Într-un studiu pe 3406 participanți, 65% dintre participanții cu epuizare au avut dureri de cap frecvente.
10. Dureri intestinale
Simptomele gastrointestinale (intestinale) pot fi semne fizice de epuizare. În studiul menționat anterior pe 3.406 de participanți, următoarele simptome intestinale au fost raportate în rândul persoanelor cu epuizare:
- 64,5% au avut dureri de stomac;
- 57,2% s-au plâns de constipație sau diaree;
- 63,5% au avut greață, gaze sau indigestie.
În toate cazurile, procentele au fost semnificativ mai mari decât la participanții care nu au avut burnout, ceea ce indică faptul că simptomele stomacului ar putea fi un semn de epuizare.
11. Căutarea unor alte zone de confort
Când te simți epuizat, s-ar putea să apelezi la alte zone de confort ca mecanism de apărare. Aceste „zone de confort” nu sunt sănătoase și pot include dependența de alcool, droguri, alimente rele, exerciții fizice excesive și multe altele.
12. Probleme de vedere
Și acestea sunt un posibil semn de epuizare. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, stresul pe o perioadă lungă de timp poate crește presiunea intraoculară (presiunea din interiorul globului ocular) și poate duce la simptome de vedere precum:
- Vedere încețoșată;
- Ochi uscați;
- Oboseala ochilor;
- Fasciculații ale ochilor;
- Sensibilitate la lumină;
- Ochi umezi.
Burnout și depresia sunt același lucru?
O diferență semnificativă între burnout și depresie este că burnout-ul este legat de suprasolicitare și stres, în timp ce depresia poate afecta toate domeniile vieții.
Burnout-ul și depresia sunt diferite, dar au unele simptome care se suprapun, inclusiv:
- Epuizare extremă;
- Senzația de neputință;
- Performanță redusă;
Burnout-ul nu este o afecțiune medicală, ci mai degrabă un sindrom care apare atunci când ești foarte stresat la locul de muncă.
Depresia, pe de altă parte, este o tulburare gravă a dispoziției care afectează gândurile, emoțiile și comportamentele.