Noțiune apărută în vocabularul lumii moderne, mai ales în rândul persoanelor extrem de solicitate la locul de muncă, burnout-ul reprezintă o stare de epuizare fizică extremă, afectând planul mental, cât și cel emoțional.
Într-o lume ideală, nimeni nu ar experimenta burnout-ul. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai frecvent, „semnele de epuizare” arătând o creștere de peste 40% în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Având în vedere acest lucru, este important să înțelegeți etapele epuizării pentru a le putea preveni, potrivit Fortune.
Burnout-ul este în creștere în SUA, unde pandemia a schimbat modul de viață și de muncă al americanilor. Jumătate dintre angajați spun că se confruntă cu burnout, o creștere față de 43% față de anul trecut, iar 80% dintre aceștia spun că pandemia a avut un impact negativ.
Dacă starea de epuizare devine mai gravă, oamenii renunță la locul de muncă sau pot părăsi jobul pentru perioade lungi de timp, având nevoie de tratamente sau terapie cognitivă. De aceea, experții spun că, deși recunoașterea simptomelor este esențială, este vital ca instituțiile sau companiile să creeze o schimbare reală pentru a evita epuizarea fizică și psihică a angajaților.
Iată cum putem recunoște că epuizarea fizică începe să se instaleze:
1. Ne simțim tot mai deconectați de tot ce ține de muncă, dar și de alte probleme
Dacă sunteți o persoană entuziasmată de ceea ce faceți, dar, din ce în ce mai mult, vă simțiți brusc detașată de tot ce înseamnă job, trebuie să vă puneți întrebări. Acea distanță emoțională față de locul de muncă poate fi diagnosticată greșit ca lipsă de productivitate, dar e un semn clar de stres.
De asemenea, s-ar putea să vă simțiți izolat sau să vă pierdeți interesul pentru activitățile care nu au legătură cu munca și din nou înseamnă că epuizarea este prezentă.
2. Nu mai faceți tot ce obișnuiați să faceți înainte
Dacă înainte aveați o rutină zilnică sănătoasă, fie că meditați timp de 10 minute, fie că citeați o carte sau făceați exerciții fizice, dar acum, din cauza muncii, ați renunțat la aceste obiceiuri, e momentul să vă îngrijorați. Respectarea unei rutine sănătoase este esențială pentru prevenirea epuizării, susțin experții.
3. Ați devenit mult mai cinic și lipsit de speranță
Dacă ați ajuns în punctul în care simțiți că nu mai puteți face nimic pentru a vă simți mai bine la muncă și credeți că lucruile nu se vor schimba niciodată, acesta este un mare semn de avertizare. S-ar putea, de asemenea, să deveniți mai nervos cu prietenii sau familia, obsesia legată de muncă afectându-vă starea emoțională.
4. Senzația de confuzie totală
Sentimentul de confuzie totală este un simptom al stresului cronic, care duce la epuizare. Este posibil să faceți erori, să uitați cuvinte, să ratați întâlniri. Doar să luați cele mai simple decizii s-ar putea să vi se pară o adevărată Muncă de Sisif.
5. Sunteți epuizat fizic și emoțional
Stresul cronic duce la burnout, iar pentru unii există un punct terminus, în care sunt atât de epuizați fizic și emoțional încât nu mai pot face nimic. Dacă vă simți epuizat fizic la sfârșitul zilei și asta se întâmplă de două până la trei ori pe săptămână sau chiar mai mult, acesta este un semnal de alarmă major.
Identificarea stresului cronic și abordarea acestuia înainte de epuizare este crucială, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Dacă observați semne de stres, discutați cu angajatorul, pentru a vă asigura că luați mai multe pauze, și neapărat stabiliți limite clare între muncă și viața personală.