Boala secolului face ravagii. Sindromul burnout, o problemă tot mai îngrijorătoare
Burnout-ul este considerat un rezultat al stresului cronic. Este fenomenul în care sănătatea (fizică și psihică) și funcționalitatea unui individ suferă de pe urma stresului excesiv, pe perioade îndelungate, în mod special la locul de muncă. Ca atare, este clasificat oficial drept „fenomen ocupațional”, potrivit Sciencefocus.
Sondajele realizate în SUA arată că, înainte de pandemie, 43% dintre lucrători au raportat că au suferit o formă de burnout, adică aproape jumătate din întreaga forță de muncă. În mod previzibil, pandemia a înrăutățit lucrurile.
Aceleași studii efectuate după 2020 arată că 52 % dintre angajați spun acum că se confruntă cu epuizarea. Sindromul Burnout ne poate lua prin surprindere, de aceea, spun medicii, e necesar să-i cunoaștem semnele și să încercăm să-l combatem.
Stresul și impactul său asupra sănătății
O cauză persistentă a agravării unor probleme de sănătate în lumea de azi o constituie stresul. Deși suntem familiarizați cu stresul, efectele sale pe termen lung sunt mai profunde decât ne imaginăm, ceea ce duce la multe probleme de sănătate.
Stresul face parte din sistemul de apărare al corpului și al creierului. Când întâlnim lucruri pe care le percepem ca amenințări, devenim stresați, iar acest lucru are consecințe asupra sănătății, mai ales din cauza prezenței în organism a substanțelor chimice de stres, precum cortizolul.
Este clar că cel mai edificator simptom rămâne epuizarea, acea senzație că suntem complet lipsiți de energie și prăbușiți din punct de vedere fizic și psihic. Oricât de mult ne-am concentra, avem dificultăți de concentrare și memorare iar tot ce se întâmplă în jurul nostru pare lipsit de importanță.
Se poate putea lupta cu epuizarea?
Experții spun că trebuie luate în considerare mai multe lucruri. Cea mai bună variantă ar fi să încercem să schimbăm lucrurile care ne afectează, stând de vorbă cu superiorii și analizând problemele care provoacă un stres foarte mare. Dar nu orice loc de muncă are flexibilitatea, resursele sau înțelegerea de a pleca urechea la problemele noastre.
Încercarea de a găsi sprijin în altă parte este, de asemenea, o opțiune, fie că e vorba de prieteni, familie sau colegi de muncă. Dar să nu uităm că epuizarea se împletește cu stresul, iar acesta din urmă este un fenomen surprinzător de subiectiv. Asta înseamnă că, oricât de grav ni s-ar părea nouă, celor din jur s-ar putea să li se pară mai mult un capriciu.
În lumea modernă, mersul la psiholog a devenit o modă. Așa că, și în cazul epuizării se recomandă terapia cognitiv-comportamentală, folosită pentru diminuarea și eliminarea simptomelor.