Studiul se bazează pe un sondaj care a implicat 24.000 de adulți care au vorbit despre nivelurile de stres și anxietate pe care le-au experimentat de-a lungul vieții.
Nivelurile ridicate de anxietate cresc cu 37% șansele de a face Alzheimer
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au raportat niveluri ridicate de anxietate aveau un risc cu 37% mai mare de a face Alzheimer.
„Stresul este asociat cu îmbătrânirea accelerată sau cu alte daune, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, evenimente cardiace și deteriorarea sistemului imunitar”, arată studiul.
Oamenii care se luptă cu probleme de memorie pot fi stresați din cauza provocărilor cu care se confruntă.
Noul studiu sugerează că legătura poate merge și în sens invers, adică stresul poate avea efecte dăunătoare asupra cogniției, a declarat dr. Ambar Kulshreshtha, profesor asociat de medicină preventivă și epidemiologie la Universitatea Emory și co-autor al studiului, scrie Jerusalem Post.
Relația dintre stres și funcția cognitivă, un „cerc vicios”
„Stresul nu numai că vă înrăutățește cogniția, dar poate avea o serie de efecte dăunătoare și pe termen lung”, a spus el.
Noua cercetare se bazează pe date dintr-un studiu pe termen lung, finanțat de la nivel federal. ”Relația dintre stres și funcția cognitivă este un „cerc vicios”, susține dr. Amy Arnsten, profesor de neuroștiință la Yale School of Medicine.
„Odată cu stresul cronic, se pierde materia cenușie din cortexul prefrontal, în regiunile implicate în inhibarea răspunsului la stres și în acele zone care oferă o perspectivă că e nevoie de ajutor”, afirmă ea.
În acest studiu, legătura dintre stresul crescut și funcția cognitivă inferioară a fost asemănătoare atât pentru oamenii de culoare, cât și pentru cei albi, dar participanții de culoare au raportat niveluri mai ridicate de stres.
Cel mai frecvent tip de demență
Boala degenerativă a creierului este cel mai frecvent tip de demență. Alzheimer nu e singura afecțiune care implică pierderea memoriei și a altor abilități de gândire. Există sute de afecțiuni diferite care pot provoca pierderea memoriei, confuzie, modificări ale personalității și probleme cu mersul, vorbirea și înțelegerea.
Alzheimer afectează aproximativ 60 până la 80% din totalul persoanelor cu demență. Majoritatea persoanelor cu Alzheimer încep să simtă simptome la 60 sau 70 de ani sau chiar mai târziu.În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, oamenii experimentează uitarea, vor repeta lucrurile de multe ori, adesea în aceeași conversație și nu vor putea păstra informații noi. În cele din urmă vor pierde capacitatea de a vorbi, de a merge și de a mânca singuri.