Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a elaborat metodologii de screening pentru cancerul de col uterin și pentru cancerul colorectal, conform ultimelor ghiduri europene.

Aceste metodologii sunt menite să furnizeze un cadru unitar și structurat pentru furnizarea serviciilor medicale de screening, asigurând controlul și calitatea acestora.

INSP a elaborat metodologii de screening pentru cancer

Noua metodologie de screening pentru cancerul colorectal a fost aprobată prin ordinul ministrului Sănătății nr. 3.734/2024 și a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a fost elaborată conform Recomandării Consiliului din 9 decembrie 2022 privind consolidarea prevenirii prin depistare timpurie și ghidurilor europene de asigurare a calității în programele de screening pentru cancerul colorectal.

Scopul acestei metodologii este de a furniza un cadru unitar și structurat pentru serviciile medicale de screening pentru cancerul colorectal, asigurând accesul echitabil la servicii medicale preventive de calitate și siguranță. Obiectivul este reducerea morbidității și mortalității prin cancer colorectal.

Serviciile medicale de screening se furnizează organizat, pe baze populaționale, cu asigurarea întregului lanț de servicii medicale necesare pentru infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnosticului și preluarea în tratament. Metodologia se aplică tuturor unităților sanitare publice și private care oferă aceste servicii, care vor raporta efectuarea serviciilor în registrele de screening ale INSP.

COVID-19

Importanța screeningului pentru cancer colorectal

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la nivel mondial. În România, se înregistrează anual aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, acesta fiind a doua cauză de cancer la femei și a treia la bărbați. Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 și se estimează că va crește în continuare până în anul 2040.

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate prin furnizarea riguroasă a serviciilor de screening pentru persoanele cu risc crescut. Screeningul organizat pe baze populaționale reduce incidența și mortalitatea prin cancer colorectal, în timp ce screeningul oportunist este descurajat, deoarece nu asigură monitorizarea adecvată a persoanelor cu rezultate pozitive și accesul echitabil la servicii.

Populația țintă și metodele de screening

Populația țintă pentru screeningul cancerului colorectal este formată din femei și bărbați cu vârsta între 50 și 74 de ani, fără semne și simptome de cancer colorectal. Testul de screening cuprinde:

  • Testul imunologic cantitativ: Pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale prin test imunochimic fecal (FIT), recomandat persoanelor cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal.
  • Endoscopia digestivă inferioară: Recomandată tuturor persoanelor eligibile aflate la risc înalt de a dezvolta cancer colorectal.