Boala ficatului gras, o epidemie tăcută

Boala ficatului gras este o afecțiune care afectează unul din trei adulți și un copil din opt la nivel global. Această boală se manifestă prin acumularea excesivă de grăsime în ficat, ducând la forme avansate precum steato-hepatita și ciroza hepatică.

În prezent, boala ficatului gras afectează aproximativ 115 milioane de persoane la nivel mondial, iar estimările sugerează că acest număr va crește la 357 de milioane până în 2030. Incidența bolii crește cu 1% anual, în paralel cu creșterea prevalenței obezității și diabetului zaharat, transmite RADOR.

Această afecțiune are un impact semnificativ asupra vieții persoanelor afectate, dar și asupra sistemului de sănătate și economiei. Consumul resurselor medicale, costurile directe și indirecte asociate cu pierderea productivității și absenteismul reprezintă provocări majore.

Boala ficatului gras este adesea denumită o epidemie tăcută, deoarece majoritatea persoanelor afectate nu prezintă simptome evidente sau au manifestări nespecifice precum oboseală cronică, lipsă de energie, deficit de atenție și concentrare, și disconfort abdominal.

Simptomele ficatului gras:

  • senzație acută de oboseală;
  • lipsă de energie;
  • dureri în zona abdomenului;
  • dureri în zona subcostală;
  • inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului;
  • apetit scăzut;
  • scăderea în greutate;
  • senzație de greață.

De cele mai multe ori, persoanele afectate descoperă că suferă de steatoză în urma analizelor de rutină.

Nu se cunosc cauzele concrete

Boala ficatului gras continuă să fie sub-diagnosticată și sub-raportată. Identificarea precoce a acestei afecțiuni este crucială, iar efectuarea analizelor de rutină și a ecografiilor abdominale pot oferi indicii importante. Medicii subliniază importanța screening-ului regulat, mai ales pentru persoanele care prezintă factori de risc.

Principalii factori care contribuie la dezvoltarea bolii ficatului gras includ obezitatea, diabetul zaharat de tip doi, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, creșterea valorilor colesterolului și a trigliceridelor sunt asociate cu această afecțiune.

În cazul acestei boli, nu se cunosc cauzele concrete care duc la acumularea de grăsimi în zona ficatului. Totuși, acest tip de afecțiune apare cel mai frecvent în cazul persoanelor care au:

  • diabet;
  • prediabet – situație în care nivelul glicemiei pe nemâncate este între 100 și 125 mg%;
  • obezitate – atunci când greutatea corporală este mai mare cu 25% față de greutatea normală;
  • colesterol sau nivel scăzut al trigliceridelor serice;
  • hipertensiune arterială.