O boală serioasă, care de multe ori nu poate fi vindecată, ci doar ţinută sub control, afectează multe românce, atrage atenţia dr. Bogdan Chirculescu.
Este vorba despre cistită sau sindromul vezicii dureroase.
Cauza exactă a cistitei interstițiale este necunoscută
Invitat în cadrul emisiunii “Sfat de Sănătate” de la Antena 3, medicul specialist în obstretică-ginecologie a vorbit despre cauzele apariţiei acestei afecţiuni, care nu sunt cunoscute în mod exact, dar şi care sunt simptomele.
“Cauzele cistitei în general sunt cauze infecțioase, iar dacă ne referim la sindromul vezicii dureroase, vorbim despre așa zisa cistită interstițială prin care nu avem componentă infecțioasă, bacteriană care să producă leziuni ale vezicii prin atacul direct al bacteriilor.
Cauza exactă a cistitei interstițiale sau a vezicii dureroase este necunoscută. S-au dezvoltat mai multe teorii, dar niciuna nu a dovedit exact etimologia acestei patologii”, spune Bogdan Chirculescu.
Simptomatologia este ușor de recunoscut. Complicațiile sunt mai mult legate de viața socială a pacientei
Medicul specialist explică faptul că simptomele sunt foarte uşor de recunoscut în cazul acestei boli, care, din păcate, provoacă destul de multe complicaţii legate de viaţa socială a unei persoane.
“Simptomatologia este destul de facilă și ușor de recunoscut. Pacientele se plâng de durere care se dezvoltă în abdomenul inferior sau rectopubian.
Durerea la urinare sau arsura, frecvenţa crescută la urinat sau imperiozitatea micţională, se numără printre cele mai des întâlnite simptome pe care le poate dezvolta un pacient cu această patologie.
Complicațiile sunt mai mult legate de viața socială a pacientei. Pacientele tind să nu mai aibă viață socială, acestea fiind nevoite să petreacă mai mult timp acasă, lângă toaletă”, explică dr. Bogdan Chirculescu.
Există alimente care trebuie evitate, pentru că pot duce la forme grave ale bolii
“Sindromul vezicii dureroase se vindecă. Sigur, avem şi situaţii grave în care greu putem controla această boală, dar de cele mai multe ori, reuşim să o controlăm cu diverse intervenţii terapeutice.
Putem vorbi şi de o oarecare predispoziţie, dacă ne gândim că sunt o anumită categorie de paciente care dezvoltă boala episodic, pasager şi atunci putem identifica anumiţi factori declanşatori.
Anumite alimente şi băuturi pot duce la o formă acută, chiar agresivă a bolii, cum ar fi alcoolul, fumatul, mezelurile, carnea procesată, mâncărurile picante sau băuturile acidulate.
Este prin definiţie o boală cronică. Neştiind cauza exactă, nu putem vorbi de prevenţie etiologică specializată, mai degrabă prin amânarea sau anularea episoadelor de acutizare prin a ne feri de anumiţi factori declanşatori”, a mai spus medicul specialist.
Sursa foto: Dreamstime