”Mesajul este că, pe măsură ce articulațiile se îmbunătățesc cu tratamentele anti-artrită reumatoidă, la fel se întâmplă și cu riscul de apariție a bolilor cardiovasculare”, spune Joan Bathon, autor al studiului, profesor de medicină și director al diviziei de reumatologie la Universitatea Columbia Vagelos, potrivit ScienceDaily.

Imunomodulatoarele reduc semnificativ atacurile de cord și AVC-urile

Studii clinice recente au arătat că imunomodulatoarele (medicamente care scad inflamația) reduc semnificativ atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare la persoanele cu boli cardiovasculare. Nu este însă clar dacă aceste medicamente au un efect similar asupra persoanelor cu poliartrită reumatoidă,care au un risc cu 50% mai mare de boli de inimă decât o persoană obișnuită.

Inflamația duce la ateroscleroză și contribuie la declanșarea unor boli de inimă

Peste 1,3 milioane de adulți din Statele Unite suferă de artrită reumatoidă, o boală cronică autoimună și inflamatorie care provoacă umflarea dureroasă a articulațiilor. Se știe că inflamația duce la ateroscleroză și contribuie la declanașarea unor boli de inimă, ceea ce poate explica ratele crescute de boli de inimă la persoanele cu poliartrită reumatoidă. Metotrexatul este prima opțiune de tratament pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă moderată până la severă, dar majoritatea pacienților cu PR vor urma, la un moment dat, un tratament cu un inhibitor al factorului de necroză tumorală (TNFi) sau terapie triplă (metotrexat plus sulfasalazină și hidroxiclorochină).

Tratamentul anti-inflamator a redus riscul de boli de inimă la pacienții cu poliartrită reumatoidă

În noul studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea Columbia și Brigham and Women’s Hospital, 115 adulți cu poliartrită reumatoidă moderată până la severă, tratați cu metotrexat, au fost randomizați pentru a adăuga un TNFi – fie adalimumab (Humira) fie etanercept (Enbrel). După șase luni, ambele grupuri au avut reduceri similare ale inflamației, cu rezultate similare pentru riscul de boli de inimă. „Am fost surprinși să vedem că ambele strategii de tratament anti-inflamator au redus riscul de boli de inimă la pacienții cu poliartrită reumatoidă”, spune Bathon. „Medicii trebuie să acorde, în continuare, atenție, factorilor de risc obișnuiți ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul crescut, tensiunea arterială și obezitatea. Întrucât inflamația crește riscul apariției bolilor de inimă, reducerea inflamației reprezintă, cu siguranță, un mecanism nou de reducere a riscului de boli de inimă la acești pacienți”, adaugă el.