Boala care face ravagii printre copii. Primele cazuri au fost raportate și în România. Cauzele sunt necunoscute

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) informează că au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârsta între o lună și 16 ani. Originea acestei boli este necunoscută, în timp ce 11 țări din lume au raportat astfel de cazuri, scrie CNN.

Printre cazurile de hepatită acută, cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat, a precizat OMS într-un comunicat de presă.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar care nu sunt detectate”, a precizat OMS într-un comunicat.

„În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru agentul cauzal”, se mai arată în comunicatul de presă al OMS.

OMS mai arată că sindromul clinic este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute. Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „care preced prezentarea cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute ale enzimelor hepatice sau ale alanin aminotransaminazei și icter.

De asemenea, se mai arată că cele mai multe cazuri nu au raportat stări febrile, în timp ce virusurile comune care duc la această boală nu au fost detectat. OMS amintește că virusurile comune care provoacă hepatita virală acută sunt virusurile hepatice A, B, C, D și E.

Ce este hepatita?

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.

De cele mai multe ori, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus care se transmite de la o persoană la alta și care poate provoca o serie de boli ușoare sau mai grave. Dar aceste virusuri sunt doar rareori raportate ca o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a declarat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze asupra unor factori cum ar fi „o sensibilitate crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut de circulație a adenovirusului în timpul pandemiei COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și co-infecția SARS-CoV-2”.

Unde au fost înregistrate cazuri?

Majoritatea cazurilor – 114 – au fost raportate în Regatul Unit. Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, nouă în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia.

Joi, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis un avertisment de sănătate care a alertat furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la o investigație privind cazuri acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC a recomandat furnizorilor de servicii să ia în considerare testarea adenovirusului la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui în întregime – nu doar a plasmei sanguine – poate fi mai sensibilă.