Boala teribilă ce face ravagii chiar acum! A apărut și în România. Alertă maximă în Europa

Treizeci și trei de țări au raportat până în prezent 920 de cazuri probabile de hepatită acută severă la copii, ceea ce reprezintă un salt de 270 de cazuri față de luna mai, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS a precizat că jumătate din cazurile probabile au fost înregistrate în regiunea europeană, inclusiv 267 din Marea Britanie, în timp ce o treime din cazurile probabile provin din Statele Unite. Boala a fost raportată deja şi în România.

Principala cauză pentru aceste cazuri, spun oficialii americani din domeniul sănătății, ar fi infecția cu adenovirus, comun în perioada copilăriei, se arată pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

45 de copii au avut nevoie de transplanturi de ficat. S-au raportat 18 decese

Organizația Mondială a Sănătății spune că aceste date sunt din data de 22 iunie și că au fost excluse patru țări din cauză că nu s-a efectuat clasificarea cazurilor.

Datele mai scot la iveală că din cele 422 de cazuri despre care există informații cu privire la sex și vârstă, aproape jumătate sunt reprezentate de băieți cu vârste sub 6 ani.

De asemenea, 45 de copii cu această boală au avut nevoie de transplanturi de ficat, în timp ce au fost înregistrate, din păcate, și 18 decese. Cele mai multe au fost raportate în regiunea Americilor.

Misterioasa hepatită infantilă continuă să uimească cercetătorii

În lunile care au trecut de la momentul în care medicii britanici au tras un semnal de alarmă cu privire la cazurile misterioase de hepatită care păreau să lovească copii mici, cercetătorii s-au străduit să determine cauza – iar o posibilă legătură cu pandemia de coronavirus a fost una dintre ipotezele principale.

Însă, la 17 iunie, cercetătorii de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA au publicat date care sugerează că – cel puțin în Statele Unite – ratele de hepatită sau de inflamație a ficatului, cu o cauză necunoscută, nu s-au schimbat din 2017 în rândul copiilor cu vârsta de 11 ani sau mai mici. Dacă este adevărată, constatarea ar putea confunda teoria legăturii cu pandemia.

Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă de aceste date și nu este clar dacă aceeași constatare va apărea și în alte țări.

„Pot să vă spun, având în vedere că am lucrat în această țară timp de 30 de ani ca medic specialist în boli de ficat, că am avut un număr mare de cazuri în 2022”, spune Deirdre Kelly, hepatolog pediatru la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

„Și cred că în Marea Britanie, constatarea cazurilor este extrem de bună”.