Și mai stresant este faptul că adormim apoi destul de greu. Specialiștii încearcă să explice cheia acestor treziri nocturne, la o anumită oră.
Trezirea, nopți la rând, în jurul orei 3 sau la 4 dimineața, devine cu atât mai frustrantă cu cât, după aceea esete aproape imposibil să mai punem geană pe geană, iar încercarea de a ne cufunda în somn ne pune nervii la încercare, potrivit Metro. Site-ul explică de ce apar aceste treziri nocturne nedorite.
Motive posibile pentru care ne trezim brusc la 3- 4 dimineața
Una din cauzele pentru care somnul ar putea fi întrerupt o reprezintă anumite evenimente din viața de zi cu zi, care induc anxietatea sau stresul.
Stephanie Romiszewski, expertă în somnologie, spune că stresul este o cauză comună a eșecului încercării de a adormi și a dificultăților de a avea un somn netulburat. „Este normal ca atunci când treci prin perioade de stres somnul să fie afectat și lipsit de calitate”, afirmă ea.
De asemenea, alte cauze pot ține de o alimentație dezechilibrată, de lipsa expunerii la soare, dar și de lipsa mișcării.
Toate aceste lucruri au un impact direct asupra ciclului de somn/veghe și astfel, indirect, stresul își face simțită prezența asupra somnului.
Condițiile în care dormim ne pot tulbura somnul
Nu în ultimul rând, condițiile în care dormim ne pot tulbura somnul. De exemplu, o temperatură prea mare în camera în care dormim ne poate face să ne trezim peste noapte la anumite ore și să adormim apoi cu cu greu. Se spune că o baie caldă înainte de culcare echilibrează temperatura corpului și ajută la un somn netulburat.
„Dacă aveți probleme de somn și vă treziți la 3 sau la 4 dimineața în fiecare noapte, acest lucru este de obicei obișnuit. Din păcate, nu se poate schimba prin nicio metodă de relaxare, înainte de a merge la culcare”, afirmă Romiszewski.
Ar putea fi și o problemă medicală
În unele cazuri, o afecțiune medicală vă poate face să vă treziți noaptea, la anumite ore.
Aceste probleme pot include:
- Depresie
- Apnee în somn
- Nivelul scăzut de zahăr din sânge
- Urinarea frecventa
- Sindromul picioarelor neliniștite (RLS)
- Durere cronică, cum ar fi artrita, fibromialgia sau neuropatia periferică
E normal să ne trezim la 3 sau 4 dimineața?
Stephanie Romiszewski subliniază că, pe măsură ce îmbătrânim, tiparele noastre de somn se schimbă foarte mult. În general, spune ea, multe probleme temporare de somn sunt de obicei „normale”, mai ales dacă ne confruntăm cu o serie de probleme de viață în același timp.
”Vom avea întotdeauna probleme de somn când anumite lucruri din viața noastră se schimbă sau când suntem expuși unui stres. Dar putem să avem probleme de somn chiar și atunci când trecem prin momente fericite. Creierul nostru încearcă doar să se adapteze”, explică ea.