Un articol semnat de board-ul editorial al ziarului Washington Post arată de ce efectele pandemiei se resimt dramatic și asupra celor care suferă de alte boli. Decesele provocate de TBC au crescut anul trecut, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, iar multe cazuri au rămas nedetectate și netratate, scrie WP.
Principala cauză mondială de deces provocată de un singur agent infecțios
Înainte de coronavirus, tuberculoza era principala cauză mondială de deces provocată de un singur agent infecțios, luând anual mai multe vieți decât HIV / SIDA și malaria la un loc. Dar tuberculoza, care poate fi vindecată și prevenită, este cauzată de un bacil, Mycobacterium tuberculosis. Boala se răspândește când persoanele bolnave expulzează bacteriile în aer, de obicei prin tuse.
10 milioane de oameni au făcut tuberculoză anul trecut
Un indicator-cheie îl reprezintă numărul de persoane nou diagnosticate cu această boală. Acest număr a scăzut de la 7,1 milioane, în 2019 la 5,8 milioane în 2020, dar acum a revenit la nivelul de acum nouă ani. Înseamnă că există un decalaj tot mai mare de persoane care au boala, dar care nu sunt detectate sau tratate, mai ales din cauza spitalelor care tratează pacienți Covid.
Se estimează că 10 milioane de oameni au făcut tuberculoză anul trecut. OMS spune că doar 16 țări au reprezentat 93% din acest deficit în cazurile diagnosticate și raportate, India, Indonezia și Filipine fiind cele mai afectate.
Cheltuielile globale pentru diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei au scăzut
Cu un acces redus la diagnostic și tratament, decesele cauzate de tuberculoză sunt în creștere. Raportul anual al OMS asupra tuberculozei, publicat recent, estimează că anul trecut s-au înregistrat 1,3 milioane de decese, marcând o revenire la nivelul anului 2017 și prima creștere semmificativă din 2005.
De asemenea, este alarmant că eficiența tratamentului pentru tuberculoza precum și eficiența tratamentelor preventive au scăzut dramatic. Cheltuielile globale pentru diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei au scăzut și ele.
Povestea tuberculozei riscă să se repete și cu alte campanii globale de sănătate, inclusiv cu lupta împotriva poliomielitei, a malariei, HIV / SIDA și multor altora. OMS și UNICEF raportează că 23 de milioane de copii nu au beneficiat in 2020 de vaccinurile de bază prin serviciile de imunizare, ceea ce reprezintă cu 3,7 milioane mai mult decât în 2019. Până la 17 milioane de copii nu au primit niciun vaccin în timpul anului, estimează OMS.
Pandemia are consecințe nebănuite și dincolo de infecțiile cu Covid-19. Deocamdată nimeni nu știe când și dacă Covid-19 va dispărea, dar cei care suferă de alte boli vor continua să aștepte. Ei sunt cei care merită acum tratament și atenție.