Boala uitată face ravagii în toată lumea. 2 miliarde de oameni sunt infectați

Sursă: Dreamstime

Este una dintre cele mai vechi boli infecțioase cu care s-a confruntat omenirea. Și nici azi nu a fost eradicată. După unele estimări, 2 miliarde de oameni sunt acum infectați cu tuberculoză în întreaga lume. În 2019, aproximativ 1,4 milioane de oameni au murit din cauza ei.

Unii oameni numesc TBC-ul „pandemia uitată”. Este o infecție pandemică, răspândită în aer, dar pentru care nu s-au decretat lockdown-uri. Și cu toate astea, nu se stă la coadă pentru un vaccin, scrie The Conversation.

Asemănări cu COVID

TBC este cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Și COVID este cauzat de SARS-CoV-2, tot un virus. Sunt microorganisme destul de diferite, dar care se suprapun ușor în mintea oamenilor.

Atât TBC-ul cât și COVID sunt boli infecțioase care afectează în general plămânii. Ambele sunt transmise între oameni, în principal de aerosoli, mai ales când persoanele infectate tușesc. Așadar, unele dintre lucrurile pe care am devenit obișnuiți să le facem pentru COVID-19 – cum ar fi purtarea măștilor și o ventilație bună – funcționează și pentru prevenirea răspândirii tuberculozei. 

Ce face diferența

Cu toate acestea, există unele diferențe importante între ele.

În primul rând, tuberculoza este mai puțin infecțioasă. În timp ce COVID (în special tulpini precum varianta Delta) poate fi transmis după un contact scurt sau „trecător”, asta se întâmplă rar pentru TBC. De regulă, programele TBC din întreaga lume sugerează că trebuie să fi fost în contact strâns cu o persoană infecțioasă timp de mai mult de opt ore înainte ca acest risc să se acumuleze până la punctul în care trebuie să fiți testat pentru boală.

ÎN al doilea rând, simptomele TBC apar după mai mult timp. Infecțiile pot rămâne latente în organism timpde mai multe luni sau chiar ani înainte ca oamenii să se simtă rău. Dar aproape toți cei cu Covid care se simt rău au fost infectați în ultimele două săptămâni. Din fericire, persoanele care au tuberculoză latentă nu pot transmite infecția altora între timp.

În al treilea rînd, există tratamente pentru a ajuta la reducerea răspândirii TBC. Aceste tratamente, în special antibiotice precum izoniazida sau rifampicina, pot reduce considerabil riscul îmbolnăvirii contactelor.

Vaccinurile sunt soluția

Cea mai mare diferență în răspunsul nostru la aceste pandemii este o varietate de vaccinuri eficiente împotriva COVID. Pentru TBC, ne bazăm pe un SINGUR vaccin, vechi de 100 de ani, cunoscut sub numele de BCG (prescurtare pentru Bacille Calmette-Guerin), care este încă unul dintre cele mai utilizate vaccinuri la nivel global.

În timp ce protejează copiii mici de cele mai severe forme de TBC, vaccinul pare să ofere o protecție mult mai mică pentru adulți. Vaccinul BCG, spre deosebire de vaccinurile COVID, este un vaccin viu, adică conține bacterii vii, deci nu poate fi administrat în condiții de siguranță persoanelor cu afecțiuni de suprimare a imunității, precum HIV.

Vaccinul BCG poate proteja împotriva COVID?

Poate că vaccinul BCG și COVID vor intra în cerc complet. Procesul BRACE, lansat de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Melbourne, studiază dacă vaccinul BCG ar putea proteja împotriva infecției COVID.

Aproape 7.000 de lucrători medicali din întreaga lume, cu risc de expunere la COVID, au fost recrutați la acest proces.