Bobotează 2024. Credincioșii de pretutindeni trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri în această zi importantă.
De exemplu, se obișnuiește ca pe masa de Bobotează să se pună 12 feluri de mâncare, ca să fie belșug în noul an.
Bobotează 2024. Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
De asemenea, mâncarea tradițională în această zi este piftia de porc. Aceasta amintește de înghețurile Bobotezei. Se spune și că persoanele care țin post în Ajunul Bobotezei vor avea noroc tot anul.
Felurile de mâncare preferate de români în această zi sunt următoarele:
- coliva;
- sarmalele;
- cârnații;
- borșul de fasole albă în care se fierb colțunași mici;
- borșul de pește;
- peștele prăjit;
- plăcintele;
- prăjiturile de casă;
- cozonacul;
- turtele Maicii Precista.
Bobotează 2024. Astăzi sunt interzise certurile
Se spune că alimentele pregătite pentru masa de Bobotează nu trebuie consumate până când nu sunt sfințite de către preot.
O altă tradiție din popor spune că persoanele care beau agheasmă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, vor fi ferite de boli tot anul. Acest obicei trebuie urmat timp de 8 zile de la Bobotează și în zilele de sărbătoare și de post.
Cu privire la agheasmă, apa sfințită de Bobotează 2024, preoții spun că are proprietăți miraculoase, tămăduitoare și nu se strică.
Amintim că apa sfințită nu se alterează datorită argintului folosit la sfințire. Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacție și algele microscopice.
La rândul lui, busuiocul este și el cunoscut că fiind o plantă cu proprietăți antiseptice. Cele două fac că agheasma să se conserve mult mai bine.
Preoții folosesc apa sfințită în multe momente importante, precum slujbele de botez, sfințirea bisericilor, curățarea fântânilor, sfințirea caselor, viilor infestate sau a hainelor bisericești.
Un alt obicei din popor ne spune că certurile sunt interzise în această zi de mare sărbătoare.
Potrivit calendarului Creștin Ortodox, în această zi se face și pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Romano Lachedemonul. În următoarea zi, pe 7 ianuarie, se face pomenirea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Bobotează 2024. Agheasma poartă harul Duhului Sfânt
Se spune că agheasma poartă harul Duhului Sfânt și a săvârșit adevărate minuni. Amintim că agheasma mare se bea înainte de a lua anafura, deci pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie.
Doar în această perioadă se ia agheasma mare fără post și spovedanie. Mai mult, au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.