Emil Boc: Nu ştiu dacă aţi văzut în America, în filme, poliţiştii, preşedintele SUA, toţi sunt luaţi la puricat… nu la puricat, sunt trataţi uneori cu umor şi cu… Aţi văzut vreunul de la IRS tratat cu umor sau cu… să se facă bătaie de joc de el?
Robert Turcescu: Adică visul dumneavoastră e să transformaţi…
Emil Boc: Departamentul… unul foarte serios şi temut.
Robert Turcescu: … Fiscul ăsta al domnului Blejnar în IRS-ul american.
Emil Boc: Deci eu cred că şi în România, în câţiva ani de zile – nu sunt naiv să cred că peste noapte se va întâmpla asta – dar în câţiva ani de zile, ANAF-ul, departamentul acesta de control al averilor mari, va deveni unul extrem de temut de către oricine din această ţară, în sensul bun al cuvântului, adică va prefera să-şi plătească impozitele şi taxele în mod legal, poate mai mult, decât să-l caute ăsta să îl investigheze cum şi-a cheltuit banii, cum a dobândit averea în anul respectiv, adică va prefera să facă acest lucru decât să intre pe mâna unui asemenea departament care, riguros, trebuie să aplice nişte reguli ferme pentru cei care, repet, se dau în acte extrem de săraci, dar îşi afişează o bogăţie din asta încât nu mai poţi să scapi de ei în viaţa de zi cu zi, pentru că aici intră şi asta deranjează şi la oameni, când te uiţi la firmele lor, sunt pe pierdere sau sunt aproape în faliment, dar când te uiţi în curte, nu mai încap maşinile şi vilele în spate. De acolo începi prima analiză, stai un pic, oare ce se întâmplă aici? Plăteşti, în primul rând, impozite după averea pe care o afişezi, prima dată plăteşti impozite la stat, înseamnă că undeva ai nişte venituri şi nu mai plăti, că uite, mă duc la Finanţe şi văd că ai plătit impozit foarte puţin. Eu, ca Fisc, asta mă interesează în primul rând, să îmi plăteşti impozite după ceea ce declari că ai şi să vede că ai. Treaba Parchetului să te întrebe: dar de unde sunt sursele tale legale pe care le ai de venit? Aia e treaba organelor penale. Şi atunci, metoda fluxurilor de numerar. Se uită prin conturi, să vadă: ia să vedem fluxurile de numerar, unde s-au plătit în anul respectiv bani, cum ai plătit tu din conturile tale? Te uiţi câte venituri ai obţinut tu anul respectiv. Alea înregistrate legal, pe care le completezi. E o diferenţă mare. Prima dată îţi impozitezi cu 16% şi du-te tu, anchetă şi fă treaba asta.
Robert Turcescu: … vor lua, cum să spunem, Top 300, prima dată şi după aceea, vor trece la următorii, după cei 300?
Emil Boc: Ştiu doar că se lucrează cu experţi americani…
Ion Cristoiu: La nişte criterii?
Emil Boc: La criterii de risc.
Robert Turcescu: Experţi americani?
Emil Boc: Experţi americani, care au fost în România, vor reveni, pentru finalizarea întregii proceduri şi este o analiză obiectivă de risc, v-aş putea spune, de calculator, care arată exact unde sunt persoanele acelea care ar trebui să fie verificate. Deci, nu cu conotaţie politică sau de altă natură, de subiectivism, ci analiză de risc, aşa cum se face în ştiinţă. Şi acolo se duc aceia şi investighează, pentru că sunt – staţi un pic, că nu putem pune în spatele fiecărui cetăţean al României care ar putea intra într-o asemenea categorie un inspector de fisc de la monitorizarea celor cu averi mari. Se face o analiză de risc, categoric, şi acolo se fac analizele. Păi în America, un agent din ăsta stă câte şase luni de zile până îl urmăreşte pe unul ca să facă un dosar şi să poată veni la Fisc, să spună că trebuie plătit acolo atât.