Uniunea Democrată Maghiară din România l-a propus pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, iar premierul a acceptat propunerea. Astfel, investirea în funcţie a noului ministru se va face în această seară, cel târziu mâine dimineaţă, potrivit unor surse guvernamentale.
Ritli Ladislau s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie. El a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.
Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal “Dr. Gavril Curtean”’ din Oradea.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a anunţat pe 4 august demisia din funcţie. El s-a declarat nemulţumit de sumele alocate Sănătăţii prin rectificarea bugetară, precizând că nu a fost consultat pe acest subiect.
UPDATE: CNAS va trece în coordonarea Ministerului Sănătăţii
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi coordonată de Ministerul Sănătăţii, dar va rămâne ordonator principal de credite, a anunţat premierul Emil Boc.
"Diferenţa va consta în faptul că politicile ministerului vor fi mai bine coordonate", a precizat Boc.
UPDATE 2: Premierul a prezentat preşedintelui Băsescu propunerea
Premierul Emil Boc a anunţat că a trimis şefului statului propunerea de numire în funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Ritli Ladislau.
Noul ministru va depune jurământul în seara zilei de miercuri.
UPDATE 3: Boc spune că s-a asigurat că Ritli nu a fost găsit vinovat în scandalul din 2002
În ceea ce privește scandalul în care a fost implicat Ritli Ladislau în anul 2002, când conducea Direcţia Sanitară Bihor şi când 20 de bebeluși de la Maternitatea Oradea au murit, Emil Boc a spus că s-a asigurat că noul ministru nu a fost găsit vinovat.
”Am întrebat partenerii de la UDMR despre acest aspect. Am fost inforrmat şi am verificat acest aspect. Domnul Ritli şi-a dat demisia în 2002 ca urmare a unor incidente neplăcute şi nefericite întâmplate la Direcţia Sanitară pe care o coordona. Nu s-a reţinut în sarcina domnului Ritli niciun fel de responsabilitate penală sau de altă natură care să poată împieta asupra performanţelor sale ulterioare. Faptul că și acum este este director de spital este o dovadă a faptului că nu a avut nicio responsabilitate concretă, ci o asumare de responsabilitate în calitate de director”, a precizat Boc.
UPDATE 4: Noul ministru trebuie să continue reforma în sănătate
Premierul Boc spune că pentru noul ministru al Sănătăţii cuvântul de ordine trebuie să fie este continuarea reformei în sănătate şi aplicarea măsurilor de reformă convenite cu FMI şi CE.
"Aceste măsuri vizează următoarele lucruri: elaborarea, adopatrea şi implementarea pachetului minimal de servicii medicale, adoptarea taxei clawback pentru ceea ce însemnă sistemul medical, implementare cardului naţional de sănătate, a prescripţiei electronice şi fişei electronice a pacientului şi impunerea genericelor ca vot general de avizare a medicamentaţiei în ceea ce priveşte utilizarea lor de către sistemul medical, adică atunci când ai un medcament mai ieftin, dar cu aceeaşi pondere şi conţinut, practic este de preferat să-l cumperi pe cel mai ieftin şi să nu cumperi cel mai scump medicament de pe piaţă", a spus Boc.