Premierul Emil Boc a declarat, luni, că prin legea restructurării agenţiilor guvernamentale se elimină privilegii precum salarii de 30-40.000 euro pe lună şi bugete de aproximativ un miliard de euro, gestionaţi după dorinţă.
„Prin legea reformei agenţiilor s-au elimibat privilegii care vizau salarii de 30.000 de euro, 40.000 euro ca salarii pe lună pentru şefii de agenţii”, a spus Boc.
El a arătat că este vorba de veniturile proprii ale acestor agenţii şi structuri guvernamentale şi a menţionat că, din analizele pe care le are, aceste agenţii cu venituri proprii stau călare pe aproximativ un miliard de euro bugete, care nu sunt gestionate decât după propria lor dorinţă.
„Ori noi, în multe situaţii, am fost puşi în situaţia de a ne împrumuta de pe piaţă, în timp ce noi avem un miliard de euro, dar care sunt gestionaţi numai de către Inspectoratul de Stat în Construcţii sau alte instituţii de profil”, a spus el.
Premierul a menţionat că banii aceştia erau cheltuiţi numai în folosul acestor agenţii, pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcaţiuni, maşini luxoase, iar prin legea nouă banii vor veni la bugetul de stat, imediat după ziua angajării răspunderii Guvernului.
Conform unui document guvernamental, totalul disponibilităţilor instituţiilor publice subordonate central, finanţate din venituri proprii, aflate în conturi deschise la trezoreria statului la 31 iulie 2009, se ridică la 3,2 miliarde lei (circa 780 milioane euro).
Totalul disponibil este de 2,1 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezintă disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii, 431,3 milioane lei disponibil din activitatea sanitară (având ca titulari de cont spitale şi centre medicale judeţene şi ale municipiului Bucureşti) şi 163,4 milioane lei venituri proprii ale instituţiilor de învăţământ superior la trezoreria statului.
Depozitele constituite la trezoreria statului de aceste instituţii publice însumează 1,1 miliarde lei, din care aproximativ un miliard de lei rezultate din disponibilităţile instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii şi 153,7 milioane lei din disponibilităţile instituţiilor de învăţământ superior.
Guvernul a elaborat deja un proiect de lege care stabileşte că, începând cu 1 octombrie 2009, veniturile obţinute de autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, reorganizate ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat, se fac venit la bugetul de stat.
Disponiblităţile în lei şi în valută la 30 septembrie 2009 ale autorităţilor şi instituţiilor publice reorganizate se virează integral la bugetul de stat în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.
Prin derogare de la Legea 500/2002 privind finanţele publice, sumele aferente subvenţiilor primite şi neutilizate la 30 septembrie 2009 se virează integral la bugetul de stat de către instituţiile publice reorganizate, fără a se mai regulariza cu bugetul de stat la sfârşitul anului.
Restructurarea agenţiilor guvernamentale, decisă de Executiv, presupune păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate.
SURSA: Mediafax