Guvernul va sprijini constructorul auto Dacia Renault, inclusiv prin acordarea de garanţii de stat pentru centrul tehnic de la Titu al grupului francez, a declarat, vineri, la Mioveni, premierul Emil Boc, informează Mediafax.

„Noi am făcut ceea ce trebuie din partea statului pentru ca industria auto să fie sprijinită şi vom face şi în continuare, inclusiv prin garanţii de stat pentru Dacia Renault, pentru unitatea de la Titu”, a explicat Boc.

Renault România a solicitat subvenţii în valoare de 70 de milioane de euro din partea statului român pentru Centrul Tehnic de la Titu, pentru furnizorii companiei Dacia şi o parte din cei ai Nissan, a declarat la începutul lunii martie directorul general al Automobile Dacia SA, Francois Fourmont.

Potrivit acestuia, Renault a mai solicitat şi o garanţie în valoare de 100 milioane de euro din partea statului roman, pentru a putea obţine un împrumut de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

Subvenţii de peste 75 de milioane de euro

Reprezentantul Dacia a explicat că Renault a solicitat „ajutoare pe trei planuri”, dintre care primul, reprezentând 28 milioane de euro, este destinat centrului de la Titu, ajutor ce urmează să fie acordat eşalonat, pe o perioadă de trei ani, din 2009 până în 2011. Al doilea plan al ajutorului se referă, potrivit lui Fourmont, tot la Centrul din Titu.

Nu în ultimul rând, Renault a solicitat ajutoare în valoare de 40 de milioane de euro pentru furnizorii Dacia şi Nissan din România, pentru realizarea unor proiecte de investiţii cu valoare totală de peste 200 de milioane de euro.

„Valoarea subvenţiilor acordate până acum de statul român pentru Renault se ridică la 75-78 milioane de euro, în condiţiile în care învestiţiile totale ale companiei se ridică la peste 1,5 miliarde euro în total”, a adaugat la acea vreme Francois Fourmont.

Sursa: Mediafax