Premierul Emil Boc prezintă parlamentarilor bugetul de stat pe 2010 şi îi avertizează să dea dovadă de responsabilitate la vot întrucât prima jumătate a anului va fi una de cădere economică.
Primul ministru şi-a promovat bugetul în faţa celor două Camera reunite ale Parlamentului spunând că România va avea un an 2010 destul de greu, marcat de cădere economică în primele două trimestre. Boc a arătat că anul acesta va fi mai bun decât 2009, dar cu o creştere economică foarte mică, de 1,3% din PIB, care va fi înregistrată abia în ultimele două trimestre ale acestui an.
“Anul 2010 va fi mai bun decât 2009, dar cu creştere economică mică, care va pregăti o viitoare relansare economică. Anul 2010 e unul al ieşirii din criză şi al pregătirii creşterii economice, bugetul pe 2010 e un buget al relansării economice şi al ieşirii din criză”, a spus Boc în faţa parlamentarilor.
El a precizat că bugetul a fost construit astfel încât să asigure că pensiile şi salariile pot fi plătite la valoarea care a fost stabilită. “Nu suntem aici să vindem iluzii românilor”, a spus premierul, arătând că a ales să nu mărească salariile şi pensiile, deşi orice premier şi-ar dori acest lucru, pentru a nu induce false speranţe populaţiei.
Resursele din anii de creştere economică au fost utilizate pentru salariile bugetarilor
Şeful Guvernului a amintit că resursele obţinute în anii anteriori din creştere economică au fost utilizate pentru angajări în sectorul public, prime şi sporuri salariale. “Am făcut cu toţii acest lucru, am ridicat mâna în Parlament, acum însă banii trebuie orientaţi cu precădere spre investiţii şi locuri de muncă. Nu mai putem continua modelul de creştere economică artificială din trecut, de cheltuire abuzivă a banului public, bazat doar pe consum şi datorii”, a spus Boc.
El a amintit că proiectul de buget menţine actualul nivel de impozitare care, în opinia sa, este printre cele mai scăzute din ţările membre UE, în condiţiile în care ponderea în PIB a veniturilor bugetare de 30-31%, sub nivelul cheltuielilor, este una redusă comparativ cu celelalte state ale Uniunii.
Penultimul pas în adoptarea bugetului
Camerele reunite ale Parlamentului dezbat astăzi Legea bugetului de stat pe anul 2010 după ce documentul transmis de Guvern a suferit o serie de modificări în Comisiile de specialitate, între care eliminarea impozitului minim sau reducerea penalităţilor de întârziere la neplata obligaţiilor fiscale. PSD şi PNL au anunţat că nu vor vota bugetul.
După adoptarea de către Parlament a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2010, documentele vor fi prezentate preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.