"Ce vom oferi exact salariaţilor bugetari şi românilor în 2012 vom şti prin legea bugetului de stat. Aceasta va fi înaintată Parlamentului după stabilirea prognozei de creştere economică şi a deficitului bugetar. Anul acesta România se încadrează după toate datele în creşterea economică de 1,5%, chiar astăzi am auzit că prognoza estimează 1,7%. Şi 1,5% înseamnă că suntem în grafic, dacă va fi 1,7% cu atât mai bine. (Pentru – n.r.) anul viitor vom avea exact datele la sfârşitul lunii octombrie. Deficitul bugetar este acum de 4,4%, va scădea sub 3%. În condiţiile în care deficitul scade, deci vom împrumuta mai puţini bani, pe de altă parte creşterea economică nu este atât de optimistă cum ne-am aşteptat datorită evenimentelor externe în special, va trebui să avem un buget extrem de echilibrat, care să nu vândă pielea ursului din pădure, ci dimpotrivă să păstreze acest bun pe care îl avem acum, adică stabilitatea economică câştigată. (…) Partea plină a paharului poate fi doar aceea că România luând măsurile dure de reformă în 2010 nu mai este nevoită să ia măsuri pe care astăzi le vedem în Grecia", a explicat primul-ministru.
El a spus că jocul cu cifrele în acest moment este absolut neproductiv, fiind necesare prudenţă, realism şi a se evita "populismul" liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu care promit "lucruri fără acoperire" în economie.
"Avem stabilitate economică, am ieşit din recesiune, dar nu din criză, vreau să subliniez încă o dată pentru că unii fac această confuzie. Eu nu am spus niciodată că România a ieşit din criza economică, am spus că România a ieşit din recesiune economică pentru că a avut trei trimestre consecutive de creştere economică, iar aceasta este prima etapă spre ieşirea din criză. Dar aceasta depinde şi de ceea ce se întâmplă în restul lumii", a evidenţiat şeful Guvernului.
Potrivit acestuia, în prezent, în sistemul bugetar sunt în jur de 1,225 milioane de angajaţi, comparativ cu 1,398 milioane la începutul guvernării sale, ajustarea făcută fiind "absolut consistentă", însă redimensionarea numărului de bugetari va continua. ‘Acum se află în desfăşurare procesul de restructurare de la ANAF, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne. În paralel, mai este şi procesul prin care se angajează doar un salariat la 7 poziţii care se eliberează. Deci are loc acest proces de restructurare şi se aplică acolo unde structurile statului sunt încă supradimensionate", a adăugat Emil Boc.
În momentul de faţă nu se poate merge cu indexări la pensii, când există deficit de 3,6 miliarde de euro, şi nici cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă este un excedent de salariaţi, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu. ‘Eu cred că toţi sunt conştienţi, în momentul de faţă, că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro. Nu ai cum să mergi cu indexări, cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă ai un excedent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a ajutoarelor sociale pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm’, a afirmat preşedintele Băsescu.
El a subliniat că România are obligaţia asumată, conform Tratatului de aderare, de a respecta criteriile de la Maastricht, iar în actualul acord cu UE, FMI şi BM este angajamentul pentru un deficit pe 2012 de 3% pe ESA (standardul european de audit), adică 2,7% din PIB pe cash.
SURSA: Agerpres