Criza economică obligă multe ţări din lume să restrângă cheltuielile bugetare, în timp ce în România parcă se trăieşte într-un turn de fildeş sau bloc de sticlă, a spus premierul Emil Boc.
„În 2010, de la Atlantic la Pacific, lumea este în continuare în criză economică şi ţări atât din Uniunea Europeană, cât şi din alte continente sunt nevoite să ia măsuri mai dure ca oricând de austeritate şi de restrângere a cheltuielilor bugetare.
Din nefericire, în România se vorbeşte foarte puţin de ce se întâmplă în altă parte, parcă am trăi într-un turn de fildeş sau bloc de sticlă. Am convingerea că oamenii vor înţelege că măsurile de austeritate nu sunt împotriva cuiva, că nu dorim să punem o clasă socială împotriva alteia şi că se s-a făcut este benefic pentru România”, a spus Boc, într-un discurs susţinut la Forumul Naţional al IMM.
El a arătat că România a fost obligată să se împrumute şi în perioade de creştere economică, după ce a dublat fără acoperire financiară salarii şi pensii. “La un moment dat vine momentul scadenţei, nu poţi merge la nesfârşit aşa”, a afirmat Boc.
Renunţarea la Acordul cu FMI ar duce România “în prăpastie”
În opinia premierului, întreruperea acordului cu FMI va duce România „în prăpastie”, prin pierderea credibilităţii şi închiderea pieţelor externe de finanţare, iar Guvernul ar fi obligat să se oriennteze spre lichidităţile băncilor de pe piaţa internă, destinate în prezent mediului privat, la costuri mari şi termene scurte de rambursare.
„De exemplu, Spania a ieşit de piaţa externă pentru a finanţa deficitul şi aproape nimeni nu a dorit să finanţeze”, a spus Boc.
El a afirmat din nou că FMI a cerut autorităţilor române să majoreze taxele, ca sursă sigură de finanţare, concomitent cu reducerea salariilor, dar că Guvernul a stabilit, în urma consultărilor cu Banca Naţională, şeful statului şi experţi în macroeconomie că ridicarea nivelului de taxare va compromite premisele de creştere economică generate de mediul de afaceri.
Evaziunea fiscală este ţinută în viaţă de “mentalitatea de gaşcă” a funcţionarilor şi evazioniştilor
Premierul i-a asigurat totodată pe oamenii de afaceri că Guvernul va reevalua schemele de finanţare şi ajutor de stat acordate prin intermediul Eximbank şi CEC, inclusiv prin modificarea regulilor specifice activităţii bancare, dacă va fi cazul, în vederea sprijinirii IMM, va simplifica procedurile de licitaţie publică şi va introduce măsuri de combatere a evaziunii fiscale.
El a arătat însă că principala problemă în combaterea evaziunii este „mentalitatea de gaşcă” prin care funcţionari publici lucrează în complicitate cu evazionişti.
Evaziunea trebuie eliminată şi la scară redusă, prin solicitarea bonului fiscal la cumpărarea oricărui produs.
„Fiecare dintre noi să conştientizeze că un bon de casă pe care nu îl luăm când mergem să cumpărăm un produs sau nu îl solicităm, la această scară măruntă, contribuim la evaziunea fiscală”, a spus Boc.
Premierul i-a asigurat pe oamenii de afaceri şi de faptul că Guvernul va aloca un miliard euro pentru plata datoriilor statului faţă de firme, dar le-a cerut acestora şi să se implice mai eficient în atragerea de fonduri europene.