Procedura asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei nu poate fi oprită de Parlament, a susţinut premierul Emil Boc în faţa judecătorilor Curţii Constituţioanale. Aceştia vor dezbate solicitarea premierului şi vor lua o decizie abia săptămâna viitoare.
“Parlamentul nu are niciun temei, în acest moment, să refuze continuarea procedurii. Scrisoarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, adresată primului ministru, cu privire la renunţarea asumării nu are niciun fundament juridic şi nu are nicio valoare juridică, pentru că poate fi un gest politic.
Gestul lui Geoană nu are nici aprobarea Senatului, nu are nici aprobarea Plenului celor două Camere ale Parlamentului şi atunci, pe bună dreptate, se pune întrebarea: cu ce drept, în acest moment, Parlamentul refuză continuarea unei proceduri de asumare?”, a spus Boc după întâlnirea cu judecătorii Curţii.
El a explicat că există un conflict juridic între cele două instituţii ale statului şi a solicitat Curţii să se pronunţe în acest sens. “Punctul nostru susţinut în faţa Curţii a fost acela că în acest moment suntem într-un conflict juridic, Guvernul cu Parlamentul, din perspectiva faptului că, aşa cum defineşte decizia CCR din 2005, prin conflict juridic înţelegem situaţia în care o autoritate refuză să îndeplinească atribuţiile pe care le are potrivit Constituţiei. Şi care sunt atribuţiile Parlamentului în acest moment? De a prezenta şi dezbate moţiunea de cenzură”, a precizat Boc, care consideră că actualul conflict juridic dintre Guvern şi Parlament poate fi soluţionat doar prin continuarea angajării răspunderii.
Primului-ministru a solicitat CCR să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privind asumarea răspunderii Executivului pe proiectul Legii Educaţiei Naţionale.