“Deja există investitori şi din Coreea şi din Golf care sunt interesaţi de unele dintre proiectele pe care le-am menţionat (lista celor 20 de PPP-uri făcută publică). Cu o mai bună colaborare cu Liga Aleşilor Locali sau cu Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Preşedinţilor de Consilii Judeţene, pe care să-i cooptaţi în Guvern în proiecte de parteneriat public-privat, vom fi în stare să punem în Golf, în Coreea, în China proiecte pentru atragerea investitorilor”, a spus Boc, la un forum economic.

Premierul a subliniat, însă, că România trebuie să respecte legislaţia Uniunii Europene privind concurenţa inclusiv în domeniul PPP. În context, şeful Executivului a invitat oamenii de afaceri să cumpere hotelurile şi celelalte obiective turistice pe care le scoate la vânzare Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat.

Primul penintenciar în PPP pe masa de lucru a Guvernului

Şeful Guvernului a menţionat şi importanţa listei Executivului cu 20 de proiecte în parteneriat public-privat pe care vrea să le desfăşoare, printre care se numără reactoarele 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, canalul Siret-Bărăgan, canalul Dunăre-Bucureşti, autostrăzi.  Statul va desfăşura în primăvara anului 2012 selecţia investitorului pentru proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti în parteneriat public-privat, a anunţat, marţi, premierul Emil Boc. “Dacă este să vorbim în materie de energie, mă refer la proiectul de peste un miliard de euro care vizează construirea centralei Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect extrem de important pentru ceea ce înseamnă securitatea energetică a României şi deja în primăvară vom fi în faza selectării investitorului care să opereze în parteneriat public-privat construcţia acestei hidrocentrale”, a declarat premierul.  
De asemenea, el a menţionat şi proiectul unui penitenciar în parteneriat public-privat iniţiat de Ministerul Justiţiei. „Nu vă ascund că avem în proiect şi realizarea unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, pentru că trebuie să avem curaj să deschidem sfera parteneriatului public-privat spre toate domeniile. Şi de aici vom putea merge şi în domeniul culturii sau în alte domenii care astăzi par a fi imposibil de pus la masa discuţiilor într-un regim de parteneriat public-privat”, le-a mai spus Boc oamenilor de afaceri.