Primăria Cluj-Napoca condusă de Emil Boc a contractat circa 109 milioane de euro fonduri europene, sumă care acoperă 14 cereri de finanțare, printre care achiziționarea de troleibuze și tramvaie noi sau decontarea lucrărilor pentru pietonalizarea unui segment din Piața Unirii, informează Gazeta de Cluj. Potrivit unei declarații făcute de Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, la un post local de radio, în anul 2018, Clujul a pierdut 28 de milioane de euro. “Din nefericire, și în anul 2019 se pare că vom pierde tot aproximativ 28 de milioane de euro, pentru că aşa a înțeles acest guvern că trebuie să procedeze, adică să dea mai multe responsabilități autorităților publice locale, dar în același timp să ia din partea de finanțare. Am încercat să suplinim aceste pierderi din fonduri europene. Avem un număr de 14 proiecte, care au contracte semnate de finanțare, în valoare de 109 milioane de euro”, a declarat Dan Tarcea.
Printre proiectele lui Boc care au deja semnate contracte de finanțare se numără: înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de: tramvaie: 3 proiecte a câte 8 bucăți, în total 24 de tramvaie; troleibuze: 2 proiecte, în total 50 de troleibuze; autobuze electrice: 30 de bucăți. Un alt proiect presupune modernizarea Pieței Unirii dar și creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal. Revitalizarea Turnului Pompierilor precum și sisteme de management performante pentru Primăria Cluj-Napoca sunt alte puncte aflate în atenția administrației locale. Totodată, un număr de 25 de proiecte prntru care se doreşte finanţare europeană sunt în faza de evaluare sau în implementare. Valoarea toatală se ridică la suma de 107 milioane de euro. Proiectele aflate în faza de evaluare sau în implementare vizează revitalizarea și extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, strada Petru Maior și strada Emil Isac; amenajarea de piste de biciclete modernizarea străzii Tipografiei, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente, amenajarea coridoarelor pietonale pe strada Molnar Piuaru (prima stradă smart din România) lucrări de modernizare pe strada 21 Decembrie: benzi dedicate pentru transportul în comun revitalizarea malului Someșului, în 2 etape amenajarea Parcului Tineretului – Pădurea Clujenilor, modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice: Colegiul Tehnic Ana Aslan, Liceul Onisifor Ghibu (clasele V-VIII), Școala Nicolae Iorga, Seminarul Ortodox (clasele V-VIII), modernizare Gradinița Floare de Iris în cartierul Iris din municipiul Cluj-Napoca, reabilitarea și modernizarea Gradiniței Casuța Poveștilor din municipiul Cluj-Napoca, modernizarea sistemului de iluminat public, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe: 10 proiecte, în total 58 de blocuri. Totodată, până în primăvara acestui an, municipalitatea clujeană va mai depune încă 2 proiecte spre finanţare europeană, vorbim despre 10 milioane de euro pentru modernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu – Universității și modernizarea depoului de tramvaie al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Valoarea totală a proiectelor cu finanaţare europeană pe care le are Emil Boc în vedere se ridică la 227 de milioane de euro, dintre care 202 milioane sunt fonduri nerambursabile.