Boc: Fără tranşele de la FMI şi UE, n-avem bani de pensii şi salarii în decembrie

Premierul interimar Emil Boc a declarat, joi seara, la Realitatea TV că, în decembrie, bugetul va avea probleme cu plata salariilor şi pensiilor dacă nu vin banii din împrumutul extern. “Putem ajunge într-o situaţie dificilă la sfârşit de noiembrie-început de decembrie dacă  România nu-şi onorează obligaţiile în raport cu organismele internaţionale. Obligaţiile ţin de promovarea mai multor legi: legea salarizării unitare, legea reformei sistemului de pensii, lege

Premierul interimar Emil Boc a declarat, joi seara, la Realitatea TV că, în decembrie, bugetul va avea probleme cu plata salariilor şi pensiilor dacă nu vin banii din împrumutul extern.

“Putem ajunge într-o situaţie dificilă la sfârşit de noiembrie-început de decembrie dacă  România nu-şi onorează obligaţiile în raport cu organismele internaţionale. Obligaţiile ţin de promovarea mai multor legi: legea salarizării unitare, legea reformei sistemului de pensii, legea responsabilităţii ministeriale. Vom avea probleme decă nu se formeză repede un Guvern, orice zi trece împotriva interesului României” a spus premierul interimar.

Amintim că, potrivit acordului cu FMI, termenele pentru aprobarea celor trei legi sunt: 30 octombrie pentru legea salarizării unitare, 30 noiembrie pentru legea responsabilităţii fiscale şi 31 decembrie pentru legea pensiilor.

Deficitul bugetar la 9 luni: 5,04% din PIB

“În luna decembrie trebuie să primim un miliard de euro de la Comisia Europeană şi 750 de milioane de euro, jumătate din tranşa de la FMI. Fără acesi bani,România nu-şi poate acoperi deficitul bugetar, pentru că în continuare consumăm mai mult decât producem” a mai spus premierul. El a dezvăluit şi deficitul execuţiei generale a bugetului general consolidate la 1 octombrie: 5,04% din PIB,  în raport cu 5,05 cât era permis în acordul cu Comisia Europeană şi FMI, potrivit angajamentelor trimestriale.

Boc reia mesajului preşedintelui Băsescu, făcut cu câteva ore în urmă. Traian Băsescu a declarat că „fără să tragem cele două tranşe de la FMI şi UE în octombrie, noiembrie, decembrie, putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile”.

Tot miercuri, FMI a anunţat că nu anticipează o rupere a acordului cu România, dar dă de înţeles că derularea lui depinde de numirea unui nou Guvern. “O misiune a FMI, care să iniţieze discuţiile cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, este aşteptată să viziteze România imediat după ce s-a format noul Cabinet”, a spus, într-un comunicat de presă, şeful misiunii instituţiei financiare internaţionale, Jeffrey Franks.

UPDATE

Croitoru: Vom primi banii doar dacă autorităţile îşi vor respecta angajamentele

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, joi seară, la Antena 3, că România va primi, în perioada următoare, sumele importante pe care le aşteaptă de la UE şi FMI doar dacă autorităţile de la Bucureşti îşi vor respecta angajamentele faţă de aceste organisme.

„Nu vreau să spun mai multe lucruri pentru că atunci când ai aceste discuţii, argumentele trebuie utilizate atunci, nu ex-ante. Maturitatea clasei politice a acţionat. Eu contez pe acest lucru. De ce? Pentru că momentul la care se face această desemnare este la câteva săptămâni – cel mult şase săptămâni, cred, – de nişte date foarte importante pentru România.

UE trebuie să elibereze României aproape un miliard de euro pe baza unor performanţe, FMI trebuie de asemenea să elibereze o mare cantitate de bani pentru România, în decembrie, dar nu o fac decât dacă vom arăta că am respectat ceea ce am spus. Şi acest lucru este important. Clasa politică ştie că neatingerea acestei ţinte ar fi o eroare cu consecinţe. Pentru cine? Pentru oamenii care oricum suferă din cauza crizei. N-ar fi decât o adâncire a crizei”, a comentat Lucian Croitoru.

El a făcut aceste observaţii în contextul unei discuţii referitoare la maturizarea clasei politice.