Fiecare ministru va trebui să prezinte zonele din ţară în care există întârzieri în derularea proiectelor europene, premierul ameninţând că cei care nu au respectat termenul vor suporta consecinţele.
Premierul Emil Boc a solicitat miniştrilor să îi prezinte public pe primarii cu întârzieri în derularea contractelor UE.
„Guvernul nu va mai accepta să piardă fonduri europene din cauza comodităţii în derularea licitaţiilor, iar miniştrii vor fi obligaţi să prezinte public întârzierile înregistrate de primari”, a spus Boc.
El a spus preşedinţilor consiliilor judeţene că va creşte exigenţa în analiza situaţiei accesării fondurilor europene. „Cei care nu respectă graficul de implementare a lucrărilor îşi pierd banii fără niciun fel de argumentaţie suplimentară. Nu putem pierde fonduri europene pentru că există comoditate în derularea licitaţiilor”, a precizat Boc.
Premierul i-a avertizat pe reprezentanţii autorităţilor locale că va cere miniştrilor să prezinte public zonele în care sunt înregistrate întârzieri în derularea contractelor, ceea ce va genera consecinţe politice pentru autorităţile locale în relaţia cu comunitatea reprezentată.
„Cer public miniştrilor să prezinte situaţia proiectelor aflate în întârziere. Va fi un anunţ public, cu consecinţe politice pe care le veţi suporta dumneavoastră în raport cu comunitatea pe care o reprezentaţi. Va fi prima formă de a vă atenţiona, a doua va fi rezilierea contractului. Poate că pentru dumneavoastră o zi de întârziere nu este nimic, dar dacă fiecare îşi va pune problema în felul acesta ţara va pierde bani europeni serioşi. Orice zi de aici înainte în afara graficului de finanţare scoate ţara în afara graficului de absorbţie a fondurilor europene”, a avertizat Boc autorităţile locale.
Premierul a participat, alături de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la semnarea unor contracte privind modernizarea sistemelor de apă, canalizare, epurare şi de management integrat al deşeurilor, în valoare de aproximativ 554 milioane euro (406 milioane euro reprezintă finanţare din fonduri europene) pentru şase judeţe. Cea mai mare finanţare a obţinut-o regiunea Constanţa – Ialomiţa (192 milioane euro), urmată de judeţele: Alba (102 milioane euro), Brăila (92 milioane euro), Ilfov (76,3 milioane euro), Timiş (54,2 milioane euro) şi Botoşani (33,5 milioane euro).