Autorităţile române au cerut Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale să trimită o misiune de evaluare în România, iar primele reacţii indică faptul că experţii celor două instituţii financiare ar putea veni în maximum două săptămâni, a anunţat, joi, premierul interimar, Emil Boc.

„Am transmis o solicitare către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pentru a veni în România în misiune de evaluare, iar primele reacţii indică faptul că sunt şanse ca delegaţia să vină în următoarele două săptămâni, deci mai repede decât s-ar aştepta”, a spus Boc.

Întrebat de presă cu cine anume vor vorbi experţii celor două instituţii financiare, Boc a răspuns că din partea română vor participa „autorităţile în exerciţiu”. Premierul a anunţat totodată că proiectul legii privind responsabilitatea fiscală, inclus ca şi condiţie în acordul cu FMI, va fi promovat în Legislativ prin intermediul parlamentarilor.

Bugetul, promovat de Guvernul următor

„Există şanse ca delegaţia experţilor FMI şi ai Băncii Mondiale să vină în România, astfel încât să putem demonstra că ne-am îndeplinit toate obligaţiile scadente la 1 octombrie. Sper ca şi Parlamentul să aibă responsabilitatea necesară pentru a aproba atât legea pensiilor, cât şi celelalte condiţionalităţi”, a spus Boc.

În privinţa proiectului de buget pentru 2010, premierul interimar a precizat din nou că acesta va fi adoptat de viitorul Guvern, astfel încât să fie aprobat de Parlament până la sfârşitul anului.

A doua evaluare a acordului era iniţial programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie. De rezultatele vizitei depinde acordarea celei de-a treia tranşe din acordul de împrumut, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

SURSA:Mediafax