Banii europeni reprezintă calea cea mai sigură şi rapidă de ieşire din recesiune, a spus premierul Emil Boc reprezentanţilor IMM-urilor. El s-a arătat însă nemulţumit de ritmul de absorbţie a acestor resurse. Procesul de implementare a proiectelor europene este foarte important pentru ca România să nu ajungă în situaţia de a returna banii europeni, i-a avertizat premierul pe micii întreprinzători. Dacă proiectele cu finanţare comunitară nu sunt derulate transparent ş
Banii europeni reprezintă calea cea mai sigură şi rapidă de ieşire din recesiune, a spus premierul Emil Boc reprezentanţilor IMM-urilor. El s-a arătat însă nemulţumit de ritmul de absorbţie a acestor resurse.
Procesul de implementare a proiectelor europene este foarte important pentru ca România să nu ajungă în situaţia de a returna banii europeni, i-a avertizat premierul pe micii întreprinzători.
Dacă proiectele cu finanţare comunitară nu sunt derulate transparent şi legal şi dacă acele contracte care nu se încadrează în grafic vor fi reziliate, se va ajunge în situaţia ca banii să fie returnaţi, a spus Boc.
El a arătat că are exemple de proiecte în care „de la data semnării până la data implementării au trecut şi câte 14-16 luni” şi din cauza acestor întârzieri, România riscă să fie pusă în situaţia de a returna banii europeni.
„Greul de abia acum începe. Spun asta din experienţa pe care o am în aceşti doi ani. Este greu să redactezi proiectul, dar este cel puţin la fel de greu implementarea lui. Vreau să aveţi mare atenţie în procesul de implementare pentru a utiliza cu maximă eficienţă banii europeni. Din nefericire, în trecut au fost cazuri de proiecte pe bani europeni care acum trebuie anulate, iar banii întorşi la UE.
De aceea, la fel ca şi statul aveţi o responsabilitate deplină în procesul de implementare, pentru ca România să nu fie nevoită în anii următori să returneze banii”, a spus premierul la ceremonia de semnare de către reprezentanţii Ministerului Economiei a unor contracte de finanţare pentru IMM.