"Ceea ce noi am făcut a fost ca în esenţă banii împrumutaţi să meargă la investiţii, iar noi să cheltuim cât producem. Avem mai mulţi bani pentru investiţii şi în 2010 şi în 2011 decât în 2008, an de maximă creştere economică", a susţinut premierul.
Potrivit acestuia, România a împrumutat prin acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană 17 miliarde de euro dintre care numai Banca Naţională a României a luat 9,7 miliarde de euro.
"Tot Banca Naţională este aceea care rambursează această datorie de 9,7 miliarde de euro. Nu este vorba de intervenţia statului sau a Ministerului Finanţelor în rambursarea acestei datorii. A fost o corelare a politicilor fiscale ale statului cu cele monetare ale băncii pentru a păstra cursul valutar. Prin faptul că am făcut acest acord, am salvat cursul euro/leu şi l-am menţinut la un nivel relativ stabil", a explicat Boc.
El a susţinut că prin acest împrumut au fost salvate firme, dar şi români care aveau credite în valută.
"Guvernul, până la acest moment, a luat 7,3 miliarde de euro, bani pentru plata investiţiilor, pentru susţinerea deficitului bugetar. Astfel 2,1 miliarde de la FMI a luat Guvernul, 4,8 miliarde de la Comisia Europeană şi 0,3 miliarde de la Banca Mondială – aceştia sunt banii pe care i-am luat în ultimii doi ani de zile", a conchis primul ministru.
Sursa: Agerpres