Premierul Emil Boc a declarat că Executivul are posibilitatea de a iniţia un proiect de lege referitor la confiscarea averilor ilicite.
“Sperăm să putem găsi o formulă astfel încât imunitatea parlamentară să fie restrânsă la declaraţii şi opinii politice sau la voturile exercitate în Parlament, iar pe linia confiscării averilor ilicite, practic, să se spună foarte clar că toţi care dobândesc averea în urma unei infracţiuni nu vor avea niciodată linişte în România. Iar acest lucru poate fi găsit printr-o analiză corectă la nivelul Parlamentului şi, evident, Guvernul are posibilitatea să iniţieze un proiect de lege în acest sens pentru a pune în aplicare decizia Consiliului European”, a spus Boc după discursul şefului statului în faţa Parlamentului.
În discursul rostit în Plenul celor două Camere reunite, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre proiectul de revizuire a Constituţiiei şi a făcut referire la modificarea articolului 44, alineatul 8, privind caracterul licit al averilor. “În decizia CCR, veţi observa că după ce Curtea îşi menţine punctul de vedere că trebuie menţinută în alineatul 8 prezumţia că averea este licită, pe urmă CCR dă drumul Parlamentului şi Guvernului să iniţieze o lege prin care să se transpună în legislaţia română decizia JAI din 24 februarie 2005. Această decizie este un act normativ european şi toate statele UE au avut obligaţia ca până în martie 2007 să implementeze această decizie în Constituţie”, a spus Băsescu.
Judecătorii CCR au constatat că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de şeful statului. Curtea a constatat că eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia caracterul licit al dobândirii se prezumă este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie.