Europa nu va scăpa de furtuna economică nici în 2012, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, adăugând că nu poate spune că România nu va fi afectată. În schimb, premierul a subliniat că ţara noastră este mai bine pregătită să facă faţă problemelor economice din Uniunea Europeană.
"Într-adevăr, va exista turbulenţă, va exista furtună economică şi în 2012. România, însă, este mult mai bine pregătită decât în trecut să facă faţă acestor provocări legate de problemele de deficite şi de datorie publică din UE. Nu spun că nu vom fi afectaţi, pentru că nu suntem izolaţi, dar spun că suntem mai bine pregătiţi să rezistăm în aceste vremuri de furtună economică", a spus Boc la un forum economic
În context, el a subliniat că România a ieşit din recesiunea economică, pentru că a înregistrat patru trimestre consecutive de creştere, ca primă etapă a ieşirii din criză.
Şeful Guvernului i-a criticat, însă, pe politicienii europeni care au aplicat politici populiste, făcând referire în special la liderii greci.
"Dacă vor exista în continuare politiceni precum cei din Grecia, care, în loc să ia măsuri, atunci când s-a stabilit ceva la Uniunea Europeană, au plecat acasă să facă referendum pentru a impune măsuri de austeritate, cu asemenea politiceni nu se va ieşi din criză, ci se vor afunda ţările Uniunii Europene"- a mai arătat prim-ministrul.
Emil Boc a subliniat importanţa limitării deficitului structural la 0,5% şi a datoriei publice la 60% din PIB, prin constituţiile statelor UE, notează Agerpres.
"Europa, în ultimii 20 de ani, a ignorat regulile disciplinei fiscale. Ceea ce Uniunea Europeană doreşte să impună acum prin constituţii a existat încă prin Tratatul de la Maastricht, nu sunt lucruri noi aceste cerinţe privind deficitul structural şi datoria publică. N-au fost scoase din joben aceste cifre care vizează deficitele şi datoria, sunt acolo, din Tratatul de la Maastricht şi Pactul de Creştere, doar că nu au fost respectate de politicienii Uniunii Europene, care au preferat fonduri în schimbul pomenilor electorale şi au dus ţările la marginea falimentului. Acum, ceea ce cere UE sunt sancţiuni drastice şi mecanism de sancţionare automată a ţărilor care nu respectă aceste cerinţe", a afirmat prim-ministrul.