Guvernul a prelungit cu trei luni perioada de acordare a indemnizatiei de somaj pentru anul 2009 si a reglementat somajul tehnic, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, comtributiile la asigurarile sociale pe care trebuie sa le plateasca salariatii sau angajatorii vor fi suportate de stat, timp de trei luni.

De asemenea, prin acelasi act normativ care prelungeste perioada de acordare a indemnizatiei de somaj au fost create comitetele sectoriale, care au rolul de a crea cadrul national al calificarilor.

Pe de alta parte, Emil Boc a spus ca aproximativ 93% din datoriile statul fata de firmele private au fost achitate.

Desi premierul s-a declarat multumit de modul in care ministrii au demarat programele de investitii, Boc le-a cerut acestora sa verifice ordonatorii secundari si tertiari de credite, cu privire la modul in care sunt achitate datoriile in teritoriu. Emil Boc a profitat de aceasta ocazie pentru a averiza ca in cazul in care achitarile datoriilor nu sunt efectuate corespunzator va recurge la disponibilizari.

Nu in ultimul rand, premierul Emil Boc a mai spus la finalul sedintei de guvern ca inca nu a primit scrisoarea din partea Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE) cu privire la incheierea acordului de imprumut.