„Nu se justifică caracterul naţional al unui contract colectiv. Proiectul pune accentul prin rezolvarea amiabilă a conflictelor colective de muncă prin dialog social, conciliere sau mediere. În acest sens se înfiinţează la Ministerul Muncii un organism specializat”, a arătat Boc.
El a prezentat principalele modificări aduse de această lege. Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură. De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmând a fi cedate organizaţiilor societăţii civile. În plus, este înfiinţat un consiliu naţional tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier şi în el se vor regăsi reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi din mediul financiar-bancar. Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege.
Premierul Emil Boc s-a prezentat luni în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe două proiecte de lege privind dialogul social şi uniformizarea salariilor în învăţământ.