Legea unitară a pensiilor aduce dreptatea în sistem, reprezintă un prim pas al reformei statului român şi, totodată, primul pas în direcţia diminuării pe termen mediu şi lung a deficitelor la bugetul de pensii, este de părere premierul Emil Boc.

“Reforma pensiilor aduce dreptatea în sistemul de pensii. Când spun dreptate mă refer la faptul că au fost eliminate pensiile de lux, în al doilea rând s-a impus principiul contributivităţii şi, în al treilea rând, prin mecanismele ei, legea asigură o susţinere a bugetelor de pensii pe termen mediu şi lung chiar dacă încă în anul următor importante sume de bani vor mai trebui transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii”, a spus şeful Executivului.

El a precizat că în cazul în care Camera Deputaţilor nu adopta legea pensiilor în forma care a trecut miercuri şi s-ar fi mers pe varianta opoziţiei, în 2010 sau, mai ales, în 2011, trebuia să fie puse de la bugetul de stat cinci miliarde de euro pentru asigurarea sistemului de pensii, bani care trebuiau luaţi de la cofinanţarea fondurilor europene, de la bugetul Educaţiei, de la Sănătate.

Peste trei miliarde euro, necesare bugetului anul viitor

În forma votată în Cameră, după cum a susţinut Emil Boc, puţin peste trei miliarde euro vor fi necesare în 2011 pentru susţinerea bugetului.

“În 2014 ne-ar fi trebuit şase miliarde de euro dacă se mergea pe varianta opoziţiei. Acei bani trebuiau luaţi de la Dezvoltare şi acest lucru ar fi dus la compromiterea şansei de creştere economică a ţării. A fost o decizie raţională, care reformează sistemul de pensii aşa cum toate sistemele de pensii din Europa se reformează, într-o direcţie ce poate fi menţinută pe termen mediu şi lung. De aceea realizez, pe de o parte, un act de dreptate în raport cu 22 milioane de români din perspectiva eliminării pensiilor de lux, dar şi un act care vizează susţinerea financiară a bugetului asigurărilor sociale”, a mai spus Emil Boc.

Întrebat dacă nu consideră că vârsta de 65 de ani este una înaintată pentru ieşirea la pensie, premierul a replicat că “bugetul de pensii se menţine din contribuţii” şi că planul pensiei este în funcţie de cât muncim fiecare, în funcţie de sistemul contributivităţii.

“Dacă vrem cu toţii să ne pensionăm mai repede vă rog să spuneţi cine contribuie ca să poată plăti pensiile. E un lucru simplu. Nu trebuie să fii mare matematician să faci o astfel de analiză. Am luat o decizie raţională, corectă, ca să poată fi plătită şi pensia pensionarului de astăzi. Dacă luăm decizii populiste, pe moment putem supravieţui o zi, două, trei, un an dar nu vom mai putea să asigurăm susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung”, a susţinut premierul.

Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptată, miercuri seară, de plenul Camerei Deputaţilor cu 170 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, în absenţa parlamentarilor PNL şi PSD+PC.