Premierul Emil Boc îşi menţine decizia de asumare a răspunderii Guvernului la termen, fără amânări, iar Guvernul are disponibilitatea de a discuta în următoarele nouă luni despre modificarea legii de salarizare, considerând astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru renunţarea la grevă. "Primul-ministru îşi menţine decizia de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului la termenele stabilite, fără niciun fel de amânare. Guvernul îşi menţine angajamentul legislativ
Premierul Emil Boc îşi menţine decizia de asumare a răspunderii Guvernului la termen, fără amânări, iar Guvernul are disponibilitatea de a discuta în următoarele nouă luni despre modificarea legii de salarizare, considerând astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru renunţarea la grevă.
„Primul-ministru îşi menţine decizia de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului la termenele stabilite, fără niciun fel de amânare. Guvernul îşi menţine angajamentul legislativ din legea salarizării unitare, potrivit căruia realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se realizează etapizat, astfel încât în perioada de implementare nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază”, a declarat, sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la sfârşitul discuţiilor dintre reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor.
Potrivit sursei citate, premierul şi Guvernul au toată disponibilitatea de a analiza şi accepta amendamentele parlamentarilor, inclusiv pe cele ale sindicatelor, la proiectele de lege asupra cărora Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Pralamentului, precum şi disponibilitatea ca, în următoarele 9 luni, prin intermediul unei comisii din care vor face parte şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale, să fie formulate propuneri de îmbunătăţire şi simplificare a anexelor din legea salarizării unitare.
„În aceste condiţii, Guvernul apreciază că au fost create premisele pentru detensionarea situaţiei şi renunţarea la greva generală”, a adăugat oficialul guvernamental.
Emil Boc a cerut renunţarea la grevă
Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, sâmbătă, că premierul Emil Boc a propus, în discuţia de la Guvern, să fie constituită o comisie interministerială, din care să facă parte şi sindicaliştii, care să lucreze până la 30 iunie 2010 la modificarea legii de salarizare, cerând totodată federaţiilor să renunţe la grevă.
Petcu a precizat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, în cadrul discuţiilor, că „firul este întins la maxim” şi că orice alte modificări ale coeficienţilor de salarizare trebuie însoţite de disponibilizări de personal.
Premierul a spus că toate micile scăpările la proiectul legii de salarizare unitară vor fi operate duminică, în şedinţa de Guvern, şi puse pe site luni, potrivit liderului sindical.
Preşedintele CNSLR Frăţia a adăugat că premierul a propus confederaţiilor încheierea unui Pact de stabilitate socială, care să prevadă toate schimbările ce vor fi operate pentru sectorul bugetar.
Întrebat dacă în urma discuţiilor de la Guvern sindicaliştii vor renunţa la greva anunţată, Petcu a spus că va convoca, luni, Biroul Operativ al CNSLR Frăţia, unde va prezenta rezultatul discuţiilor, urmând să fie luată o decizie privind continuarea sau nu a protestelor.
Reprezentanţii CNSLR Frăţia, „Cartel Alfa” şi CSDR au avut însă păreri împărţite în legătură cu renunţarea la proteste.
Astfel, preşedintele CNSLR Frăţia a anunţat că va da curs propunerii Guvernului de a a-şi consulta membrii de sindicat în legătură cu varianta renunţării la proteste.
O poziţie asemănătoare a avut şi liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. El a mai spus că o parte din sindicaliştii pe care îi reprezintă nu au dreptul să facă grevă.
Mai tranşant a fost reprezentantul CSDR, Aurel Cornea, la discuţiile de la Guvern, care a spus că profesorii afiliaţi la structura pe care o conduce vor boicota orice prezenţă a politicienilor la deschiderea anului şcolar şi, în plus, vor participa la pichetul programat pe 15 septembrie la Palatul Parlamentului, în ziua în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea de salarizare unitară.
Greva generală ar putea fi organizată pe 5 octombrie
În legătură cu greva generală din 5 octombrie, toţi cei trei lideri sindicali au afirmat că există şanse ca ea să fie organizată, dar la fel de bine ea poate fi anulată.
Potrivit proiectului legii salarizării unitare propus pentru asumare, începând cu anul 2011 sistemul public de salarizare va fi simplificat prin reducerea numărului de funcţii din sectorul bugetar, trecerea treptată la salarii nominale, îmbunătăţirea ierarhiilor în cadrul domeniilor bugetare şi a sistemului de grade, gradaţii şi trepte salariale.
În acest sens, proiectul prevede că în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legi va fi înfiinţată Comisia interministerială de analiză, evaluare şi simplificare a cadrului legislativ, formată din specialişti ai Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.
Componenţa nominală a Comisiei va fi aprobată prin ordin al ministrului Muncii, la propunerea conducătorilor acestor ministere.
Raport privind grila unica, până la 30 iunie 2010
Până în 30 iunie 2010 Comisia va publica un raport, care va descrie în detaliu structura claselor şi a categoriilor de funcţii, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru bonusuri, cerinţele noului sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, precum şi orice alte aspecte conexe, potrivit proiectului de act normativ propus pentru asumare.
De asemenea, proiectul mai prevede că până la 30 septembrie 2010, după luarea în considerare a raportului Comisiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice trebuie să prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizarii în sectorul public pentru anul 2011.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii. La întâlnire participă şi reprezentanţii ministerelor implicate în elaborarea legii.
Mai multe federaţii sindicale s-au constituit, joi, într-o alianţă a bugetarilor şi au anunţat că vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale. Reprezentanţii bugetarilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică, poliţie au spus că proiectul legii unice de salarizare a fost negociat iniţial cu sindicatele într-o formă, iar în final a apărut o altă formă.
Alianţa bugetarilor a cerut Guvernului să nu îşi asume, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.
De asemenea, membrii Alianţei bugetarilor au cerut stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi au spus că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern.
Premierul Emil Boc declara, vineri, că Guvernul va continua discuţiile cu partenerii sociali privind legea de salarizare unitară, dar nu va renunţa la decizia de asumare a răspunderii pentru acest act normativ şi nici nu va amâna data stabilită pentru angajarea răspunderii.
SURSA: Mediafax