Boc: „O persoană doar stând cu mâna întinsă poate câştiga mai mult decât un om care munceşte pe brânci opt ore”

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că din analizele pe care le are rezultă că o persoană "doar stând cu mâna întinsă", adică beneficiind de diverse ajutoare sociale, poate câştiga mai mult decât "un om care munceşte pe brânci opt ore", arătând că urmează să fie finalizat Codul asistenţei sociale. Boc a spus că "prea multă legislaţie de asistenţă socială din România încurajează nemunca în detrimentul muncii". "În momentul de faţă, există situaţii, din analiz

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că din analizele pe care le are rezultă că o persoană „doar stând cu mâna întinsă”, adică beneficiind de diverse ajutoare sociale, poate câştiga mai mult decât „un om care munceşte pe brânci opt ore”, arătând că urmează să fie finalizat Codul asistenţei sociale.

Boc a spus că „prea multă legislaţie de asistenţă socială din România încurajează nemunca în detrimentul muncii”.

„În momentul de faţă, există situaţii, din analizele pe care le-am făcut, când o persoană, doar stând cu mâna întinsă, poate câştiga mai mult decât un om care munceşte pe brânci opt ore, doar beneficiind de diverse ajutoare sociale din diverse locuri, fără ca ele să fie corelate. Vom impune în Codul asistenţei sociale, ce va fi finalizat în luna octombrie, un plafon maximal pe care o familie sau o persoană care nu are un venit să-l poată primi, iar dincolo de acest venit minimal să meargă la muncă, pentru că munca este, repet, singura soluţie într-o societate democratică şi într-o societate de piaţă pentru a-ţi câştiga existenţa”, a precizat Boc, după şedinţa BPN al PDL.

El a arătat că a solicitat din nou adoptarea imediată a legii pensiilor în Parlament, care reprezintă un prim pas pentru diminuarea deficitelor la bugetul de pensii.

Premierul a arătat că, în momentul de faţă, pe componenta asistenţei sociale, Guvernul are două acte normative în lucru, legea pensiilor şi, pe de altă parte, revizuirea legislaţiei asistenţei sociale „în sensul de a încuraja munca”.

„Aici trebuie să spunem foarte clar şi răspicat: prea multă legislaţie de asistenţă socială din România încurajează nemunca în detrimentul muncii. Din acest punct de vedere, am luat două decizii în privinţa venitului minim garantat, el se răsfrânge doar la persoane aflate cu adevărat în nevoie şi plătit nu de primărie, ci de agentul de prestaţii sociale, pentru a nu mai fi un instrument de campanie electorală sau de mită electorală”, a opinat premierul Emil Boc.

El a arătat că economii substanţiale la bugetul asigurărilor sociale vor putea fi făcute şi prin eliminarea abuzurilor din sistem, cum este cazul pensionărilor pe motiv de boală „unde nu există boală cu adevărat”, a certificatelor medicale care nu au acoperire în realitate. Boc a mai spus că Guvernul are obligaţii complementare „de a asigura tot ce trebuie” pentru locurile de muncă ale românilor, de la stimulentele pe care să le ofere mediului de afaceri la politica de recalificare profesională a celor care se află în şomaj.

Boc a mai spus că legislaţia din România, de 20 de ani, îi încurajează pe foarte mulţi să stea în şomaj, cu ajutoare sociale, fără să fie stimulaţi să-şi caute un loc de muncă.

SURSA: Mediafax