‘Guvernul a luat decizia ca aceste ajutoare pe care statul le dă să meargă direct la cei care au nevoie. Până acum, subvenţia pe care o acorda Guvernul de la Bucureşti era, la combustibil, de 45% din valoare, care se aplica nediferenţiat – şi la unul care avea un bloc de locuinţe sau la unul care avea avere de 100 de milioane de euro sau cu cineva care are pensia minimă, i se aplică acelaşi sprijin, adică beneficia în egală măsură. Acum Guvernul vine şi spune: ‘dăm ajutoare concret la cei care au venit pe membru de familie până la o anumită sumă sau la cei care, de exemplu, sunt persoane singure, atunci iarăşi sprijinul pe care statul îl dă este mai mare decât la cel care este în cadrul unei familii şi se stabilesc plafoanele de sprijin, de ajutor de încălzire’. (…) Se va ridica puţin plafonul acestor ajutoare, pentru că se elimină subvenţia aceasta de care am vorbit, de 45%. Şi atunci ce dă Guvernul (…) va fi ajutor de încălzire pentru persoanele cu venituri mici’, a spus premierul.

El a mai arătat că administraţiile locale vor putea, în continuare, fie să acorde subvenţie pe costul gigacaloriei, fie să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire direcţionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici, fiind la decizia acestora modul de acordare.

Programul privind ajutoarele de încălzire pentru populaţie în perioada iernii va fi adoptat de Guvern în ultima şedinţă din luna august, urmând ca Ministerul Muncii să stabilească până atunci cuantumul de venit pentru persoanele care vor beneficia de acest ajutor, ce va fi direcţionat din toamnă numai către acele persoane cu adevărat vulnerabile, declara, la sfârşitul lunii iunie, premierul Boc.

‘În ultima şedinţă din luna august a Guvernului vom adopta programul complet privind ajutoarele de încălzire pentru populaţie în perioada iernii. Subvenţia va fi direcţionată, începând cu toamna acestui an, către categoriile sociale cele mai defavorizate, iar cei care deţin resurse financiare importante, în cuantum care urmează a fi stabilit de Ministerul Muncii în baza analizelor pe care le va efectua în această vară, precum şi firmele ce beneficiază de încălzire din sistemul centralizat de termoficare nu vor mai beneficia de susţinere’, preciza atunci premierul Boc.

El a mai subliniat că pachetul de acte normative privind acordarea ajutorului de încălzire pentru următorul sezon rece va fi elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice.

În urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, Guvernul trebuie să analizeze eliminarea subvenţiilor guvernamentale la energie termică.

Pe 11 mai, premierul Boc a cerut ministerelor Finanţelor, Internelor şi Muncii să-i prezinte variante pentru acordarea subvenţiilor la căldură doar pentru persoanele cu venituri reduse.
SURSA: Agerpres