Această speranţă a fost exprimată de primul-ministru Emil Boc în cadrul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Victoria cu preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Gianfranco Fini.
Premierul român a reamintit că în jur de două milioane de cetăţeni români sunt legaţi de Italia, fie pentru că muncesc şi locuiesc în această ţară, fie că lucrează în societăţile cu capital italian din România.
„Este vorba de o relaţie unică, atât pentru România, cât şi pentru Italia. Sperăm că Italia va proceda cât mai curând la liberalizarea pieţei forţei de muncă pentru cetăţenii români, urmând modelul Spaniei”, a spus Boc preşedintelui Camerei Deputaţilor din Italia.
Guvernul italian a decis în decembrie 2009 să menţină neschimbat şi pentru anul acesta regimul tranzitoriu aplicabil anterior lucrătorilor români. Restricţiile la angajare pentru muncitorii români sunt valabile pentru anumite domenii de activitate, fiind însă excluse unele domenii în care este necesară forţa de muncă străină (agricultura, turismul, asistenţa socială şi domestică, construcţiile, industriile metalurgică şi mecanică, managementul şi forţa de muncă înalt calificată).
Dacă în aceste ultime cazuri, pentru muncitorii români se pot încheia direct contractele de muncă la fel ca în cazul muncitorilor de cetăţenie italiană, pentru toate celelalte sectoare de activitate, angajatorii care au nevoie să încheie un contract unui român, trebuie să ceară autorizaţia de la Ghişeul Unic pentru Imigraţie de pe lângă prefecturile din provinciile italiene.