Premierul Emil Boc a declarat, luni, că speră ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să elibereze în septembrie a doua tranşă din credit, care va finanţa deficitul bugetar, estimat la 7,3% din PIB în 2009, precizând că sumele de la Fond sunt „cei mai ieftini bani” pe care România îi poate împrumuta.
„Cred că a doua tranşă va fi eliberată, pentru că că aşa cum au precizat FMI şi CE, Guvernul şi-a respectat angajamentele pe care le-a luat în cadrul acordului semnat.(…) Urmează ca în septembrie să intre, potrivit prognozei, încă o tranşă de bani de la FMI. În mod normal acei bani urmau să meargă la BNR, aşa era acordul iniţial, dar aceşti bani, după toate probabilităţile, vor veni la Guvern pentru a putea ajusta deficitul bugetar pe care îl avem” a afirmat Boc la postul public de televiziune.
El a precizat că rezerva valutară a BNR este suficient de mare atât pentru menţinerea cursului de schimb, cât şi pentru a diminuarea rezervelor minime obligatorii.
Preferăm să împrumutăm la dobândă foarte mică pentru a nu împovăra ţara
„Deocamdată, cei mai ieftini bani pe care îi putem împrumuta sunt cei de la FMI pentru că sunt cu cea mai mică dobândă posibilă şi de aceea preferăm să împrumutăm la dobândă foarte mică pentru a nu împovăra ţara, pentru acoperirea acestui deficit bugetar”, a mai spus Boc.
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că misiunea FMI va propune board-ului instituţiei ca o parte din următoarele două tranşe, respectiv din septembrie şi decembrie, să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar, după ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB.
FMI a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române şi instituţia financiară.
Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordate în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD va ajunge la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.
SURSA: Mediafax