Boc susţine că va evita măsuri populiste

Guvernul va lua în continuare decizii raţionale şi "aspre", fără a permite derapaje economice sub masca anului electoral, şi nu va cădea în capcana populismului pentru câteva aplauze sau focuri de artificii de scurtă durată, prin care poate fi periclitată economia naţională, susţine premierul Boc. "Guvernul nu este în campanie electorală şi va lua în continuare decizii raţionale care, chiar dacă sunt mai aspre cu prezentul, sunt corecte cu viitorul. Nu vom permite derapaje

Guvernul va lua în continuare decizii raţionale şi „aspre”, fără a permite derapaje economice sub masca anului electoral, şi nu va cădea în capcana populismului pentru câteva aplauze sau focuri de artificii de scurtă durată, prin care poate fi periclitată economia naţională, susţine premierul Boc.

„Guvernul nu este în campanie electorală şi va lua în continuare decizii raţionale care, chiar dacă sunt mai aspre cu prezentul, sunt corecte cu viitorul. Nu vom permite derapaje economice sub masca anului electoral. Am depăşit alegerile europarlamentare şi nu am avut derapaje majore, vă asigur că vom depăşi şi anul cu alegerile prezidenţiale fără să realizăm aceste derapaje de a cădea în capcana populismului şi de a pune la mezat interesul românilor pentru câteva aplauze sau focuri de artificii de scurtă durată şi care ar putea periclita situaţia economică a ţării”, a spus Boc la o conferinţă pe teme economice organizată de KPMG.

Cel mai dificil moment de după 1989

El a susţinut că România se află în cel mai dificil moment după 1989 din punct de vedere economic şi că Guvernul a încercat „pe cât s-a putut” să limiteze efectele negative ale crizei economice prin păstrarea unui curs echilibrat între euro şi leu, cu ajutorul acordului de împrumut încheiat cu FMI şi CE, şi menţinerea TVA şi a cotei unice de impozitare la actualul nivel. Premierul a apreciat în acest context că România are cea mai mică rată de impozit pe venit din UE şi se află printre statele membre cu cel mai mic impozit pe profit.

Extinderea programului guvernamental de casare a maşinilor uzate şi garantarea creditelor bancare pentru achiziţionarea primei locuinţe sunt alte decizii indicate de premier pentru limitarea efectelor crizei.

„Prima Casă”, începutul deblocării creditării

„Programul «Prima Casă» marchează începutul deblocării şi dezgheţării creditării şi ne aşteptăm ca şi alte bănci să facă acest demers cu privire la alte credite, la alte domenii de investiţii. Am discutat cu CEC şi Eximbank, bănci care sunt, sub o formă sau alta, sub coordonarea statului şi care îşi menţin liniile de finaţare atât pentru acest program, cât şi pentru alte programe destinate IMM-urilor”, a afirmat şeful Guvernului.

El a precizat totodată că Executivul va lua măsuri, în şedinţa de marţi, pentru ca Fondul de contragarantare a ajutoarelor pentru IMM să fie operaţional şi din punct de vedere financiar.

SURSA: Mediafax