În noiembrie 2009 au crescut încasările la bugetul de stat la 12,1 miliarde lei, cu 125 milioane lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut. După un an de criză economică, în luna noiembrie, nivelul veniturilor bugetare a depăşit pe cel din noiembrie 2008, a anunţat premierul în exerciţiu, Emil Boc. Bugetul de stat a început să resimtă efectele crizei economice, prin scăderea încasărilor, abia în ultimul trimestru al anului trecut. „Avem o v
În noiembrie 2009 au crescut încasările la bugetul de stat la 12,1 miliarde lei, cu 125 milioane lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
După un an de criză economică, în luna noiembrie, nivelul veniturilor bugetare a depăşit pe cel din noiembrie 2008, a anunţat premierul în exerciţiu, Emil Boc. Bugetul de stat a început să resimtă efectele crizei economice, prin scăderea încasărilor, abia în ultimul trimestru al anului trecut.
„Avem o veste bună. Ministerul Finanţelor a comunicat încasările înregistrate la bugetul de stat în luna noiembrie. Astfel, veniturile sunt mai mari decât în noiembrie 2008, ajungând la 12,1 miliarde lei, faţă de 11,9 miliarde lei, cu 125 milioane lei mai mult. Am ajuns la faza în care am depăşit nivelul critic al crizei economice şi pregătim relansarea economică din 2010”, a spus Boc.
Aceasta este prima creştere a veniturilor bugetare din noiembrie 2008 şi până în prezent, când criza economica a început să fie puternic resimţită la nivelul economiei româneşti. Autorităţile spun că această creştere a veniturilor bugetare s-ar datora unor încasări mai bune din accize si a unei mai bune colectări.
Deficitul bugetului general consolidat a scăzut uşor după primele zece luni ale acestui an la aproape 25,507 miliarde de lei, echivalent cu 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009. Pentru a opri escaladarea deficitului, statul a redus, pe hârtie, cheltuielile aferente lunii octombrie cu 0,4% din PIB, sumă aferentă unor garanţii de stat bugetate şi nefolosite. La finele lunii octombrie, veniturile bugetului general consolidat au însumat 131,0 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au fost de 156,6 miliarde de lei.
Oficialii români şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au agreat, după misiunea de evaluare a Fondului din august, o nouă ţintă de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB.