Veştile 'destul de proaste' privind continuarea crizei economice în Uniunea Europeană (UE) afectează indirect creşterea economică a României, a declarat, vineri, prim-ministrul Emil Boc.
Prezent la lansarea Programului Kogălniceanu destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, premierul a subliniat că ieşirea României din criză depinde de factorii interni şi externi, punând accentul pe necesitatea continuării restructurării cheltuielilor statului.
‘În plan intern, avem de făcut doar un singur lucru în continuare, să sprijinim locurile de muncă şi investiţiile, singura cale sănătoasă pentru a ieşi definitiv din criza economică şi de a restructura cheltuielile statului în raport cu ceea ce România îşi poate permite’, a spus Boc.
‘Al doilea factor este cel extern şi după cum puteţi observa, veştile nu sunt bune, nici în Europa, nici în lume cu privire la ieşirea din criza economică, ci, dimpotrivă, se anunţă veşti destul de proaste cu privire la continuarea acesteia şi la diminuarea creşterii economice în foarte multe ţări din UE şi din lume. Indirect acest lucru ne afectează, indirect afectează exporturile, comenzile noi din industrie, indirect poate afecta creşterea economică a României’, a adăugat şeful Guvernului.
Premierul a mulţumit populaţiei pentru faptul că a acceptat măsurile de austeritate luate de Guvern în anul 2010 şi a menţionat că în prezent România înregistrează deja trei trimestre consecutive de creştere economică, fapt ce confirmă ieşirea din recesiune.
‘Dacă în aceşti doi ani, în plan intern, am luat măsurile pe care astăzi multe ţări din Uniunea Europeană le repetă, a fost o dovadă a faptului că am ştiut ce să facem la timp şi că, din acest punct de vedere, faptul că suntem în graficul unei creşteri economice de 1,5% anul acesta, de stabilizare la un deficit finanţabil de 4,4% şi de a avea un 3% deficit în 2012 e o dovadă a faptului că avem o relativă stabilitate macroeconomică internă, cu preţul greu plătit de români, cărora nu voi înceta să le mulţumesc pentru faptul că au sprijinit ţara să nu ajungă în colapsul economic. Românii au fost cei care au salvat ţara de la colapsul economic, prin faptul că au înţeles că a fost nevoie de măsuri mai puţin populare’, a afirmat primul-ministru.
De asemenea, Boc a precizat că, în perioada 2009-2011, garanţiile de stat de 1,3 miliarde de euro acordate firmelor au condus la salvarea a 239.000 de locuri de muncă.
‘În perioada 2009-2011, 23.800 de firme, de beneficiari au fost ai garanţiilor guvernamentale într-o formă sau alta, acordate de stat prin intermediul Fondului (de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri – n.r.). S-au acordat în acel program, până acum, garanţii de 1,3 miliarde de euro şi 239.000 de locuri de muncă au fost salvate sau au fost create în această perioadă şi aceasta este una dintre explicaţiile pentru care România încă are o cifră a şomajului cu două procente sub media Uniunii Europene’, a susţinut şeful Guvernului.
Criza datoriilor din Europa a arătat slăbiciunile zonei euro, dar a creat o voinţă de a păstra cheltuielile sub control, a declarat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, transmit Reuters şi AP.
SURSA: Agerpres