Având la bază anunțul flash al Institutului Național de Statistică, referitor la evoluția economică din ultimul trimestru din 2010 (creștere a PIB de 0,1% față de trimestrul precedent), Boc a tras concluzia că, în martie, la finele primului trimestru, scăpăm de recesiune, grație măsurilor bune luate de Guvern.
Entuziasmul domnului Boc s-ar putea stinge în câteva zile, mai exact pe 3 martie, când același INS va publica comunicatul în formă extinsă privind evoluția produsului intern brut (PIB), și când am putea avea surpriza ca acel +0,1% să fie de fapt cu minus. Chiar și în situația în care estimarea „fulger“ a INS se dovește a fi reală, o creștere economică în primul trimestru al acestui an e greu de obținut (notă: ieșim din recesiune dacă înregistrăm creștere economică două trimestre consecutive). De ce sunt sceptic în ceea ce privește creșterea PIB în primul trimestru? Sunt mai multe elemente. În primul rând, sectorul construcțiilor, care are o contribuție de circa 10% din PIB, va fi cel mai probabil cu minus, întrucât sezonul este de așa natură, cu toate că în ultimele trei luni din 2010 am fost printre primii din UE la acest capitol. Acest lucru mă face să mă îndoiesc de o evoluție pozitivă a sectorului de construcții, mai ales că estimările managerilor pentru primele trei luni din 2011 sunt negativiste, nicidecum optimiste. Al doilea sector cu minus ar putea fi agricultura, iar consumul final, atât cel al gospodăriilor, cât și cel al administrației publice, va fi mai mic decât în perioada octombrie-decembrie 2010, pentru că nu mai avem sărbătorile de iarnă.
Singurele domenii cu progres clar, care însă nu pot lua tot greul asupra lor, ar fi exporturile și industria. Vânzările de autovehicule, chiar dacă au crescut în ianuarie, ar putea să fie afectate de neînceperea programului Rabla. Ce soluții sunt? Potrivit guvernatorului BNR, stimularea consumului ca să avem creștere economică este o idee proastă, astfel că avem nevoie de alte soluții. Mai exact, trei: stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii. Până să ajungem însă acolo, salvarea ieșirii din recesiune vine mai degrabă din afară, întrucât doar noi și grecii nu am reușit până acum să trecem de acest handicap, dintre toate statele membre. O altă soluție invocată deseori: miliardele de euro de la UE; ele se dovedesc însă a fi tot mai îndepărtată de români. Conform secretarului de stat Bogdan Drăgoi, jumătate din proiectele depuse nu au fost eligibile și s-au împotmolit în prima fază. Așa că, domnule Boc, ar trebui să dormiți cu harta UE sub pernă, așa cum primarul din Măgurele doarme cu poza Elenei Udrea, pentru a putea construi un cămin cultural în comună.