Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că îi va cere demisia cel puţin şefului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Joszef Nagy, dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care ţara noastră ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.
‘Capul şefului de la Agenţia de Protecţia Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla, (trebuie – n.r.) şi un plan foarte, foarte riguros ca în maxim şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate. Dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească’, a spus premierul Emil Boc.
După ce la reuniunea de la Bonn din 6-8 iulie a.c. a Comitetului ONU a fost propusă suspendarea României de la tranzacţionarea acestor certificate care mai sunt cunoscute şi sub denumirea de ”certificate verzi”, o nouă reuniune a forului respectiv se desfăşoară în aceste zile în oraşul german, analiza situaţiei României fiind pe agenda de lucru, iar o decizie fiind aşteptată pentru începutul săptămânii viitoare.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, îşi exprima speranţa, în urmă cu o lună şi jumătate, ca România să nu fie suspendată de pe piaţa tranzacţiilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Deşi comitetul respectiv a constatat că statul român nu a respectat în întregime indicatorii din raportările anuale privind poluarea, ministrul Mediului şi Pădurilor nu crede că România ar putea pierde această afacere în valoare de câteva sute de milioane de euro.
”Într-adevăr, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupă de aceste raportări, avem o audiere astăzi şi se va mai discuta probabil în cursul lunii august. În cazul în care – au mai fost şi alte ţări, deci nu e nici prima şi nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă – vom putea rezolva în legătură cu tranzacţia de certificate între companii, acest lucru se poate rezolva. (…) E o problemă de cum facem aceste raportări şi anul trecut au fost bani puţini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajută să avem raportarea. Şi audierea chiar despre acest lucru vorbeşte, că noi prezentăm că am urgentat şi vom corecta acele date suplimentare care le trebuie. Şi eu sper să nu fim suspendaţi’, a declarat ministrul Borbely.
Potrivit acestuia, România are 300 de milioane de unităţi pe care le poate vinde, dar pe piaţă ”este o ofertă destul de puternică din partea altor ţări”, cum ar fi Rusia sau Ucraina.
”În ceea ce priveşte A-urile, acele certificate pe care poate să le vândă România, acolo trebuie să ne mişcăm repede, pentru că acolo poate în această perioadă de suspendare nu va fi posibil. Şi suntem în faza de negociere ca în sfârşit să putem vinde măcar o parte din aceste certificate, care din cauză că în 2008 şi 2009 nu era legislaţia pusă la punct – numai în 2010 când am venit la minister am pus, împreună cu Ministerul Economiei, pentru că ei sunt cei care semnează contractele – am finalizat legislaţia, am finalizat negocierile şi sper ca în perioada următoare să putem încheia unele tranzacţii”, a arătat Laszlo Borbely.
SURSA: Agerpres