Eventualele împrumuturi contractate de România în viitor vor fi utilizate doar pentru investiţii şi dezvoltare, iar banii destinaţi consumului vor fi asiguraţi din producţie, a spus premierul Emil Boc. “De munca din aceşti ani se va profita ca ţară în anii următori, când vom avea un buget cu un deficit care să poată fi susţinut, să putem avea bani pentru ceea ce consumăm din ceea ce producem, iar eventualele împrumuturi pe care această ţară le va avea în vedere în
Eventualele împrumuturi contractate de România în viitor vor fi utilizate doar pentru investiţii şi dezvoltare, iar banii destinaţi consumului vor fi asiguraţi din producţie, a spus premierul Emil Boc.
“De munca din aceşti ani se va profita ca ţară în anii următori, când vom avea un buget cu un deficit care să poată fi susţinut, să putem avea bani pentru ceea ce consumăm din ceea ce producem, iar eventualele împrumuturi pe care această ţară le va avea în vedere în viitor să fie considerate doar pentru partea de dezvoltare, pentru partea de investiţii”, a spus Boc, prezent la ceremonia de semnare de către reprezentanţii Ministerului Economiei a unor contracte de finanţare pentru IMM.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat anterior că discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană ar putea începe la umătoarea misiune de evaluare a acordului actual, în luna octombrie.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că Guvernul nu ia în calcul la acest moment încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar nici nu exclude o astfel de variantă, nevoia unui nou acord urmând să fie analizată la sfârşitul anului.
Pe de altă parte, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a apreciat că este prematur ca Guvernul României să ia o decizie privind încheierea unui nou acord cu instituţia financiară internaţională, întrucât oportunitatea unui alt aranjament depinde şi de cum evoluează economia în următoarele şase luni.