Bode: Salut acordul dintre Orange şi Guvernul României în vederea fuzionării Orange România şi Orange Romania Communications

BODE

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general al Partidului Național Liberal (PNL) și fostul ministru al transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, Lucian Bode, a salutat semnarea acordului dintre Orange și Guvernul României pentru fuzionarea Orange România și Orange Romania Communications, vineri seară.

Lucian Bode salută fuziunea dintre Orange România şi Orange Communications

Bode a subliniat că această fuziune a reprezentat o prioritate în timpul mandatului său ministerial, exprimându-și dorința ca statul român să-și protejeze în mod adecvat interesele și să maximizeze valoarea participației sale în această direcție.

”Salut semnarea acordului dintre Orange şi Guvernul României în vederea fuzionării Orange România şi Orange Romania Communications, fosta Telekom Romania Communications. Este un proiect de mare anvergură, în care Orange va deţine 80% din capitalul social şi 80% din drepturile de vot în entitatea rezultată, în timp ce statul român va deţine 20% din capitalul social şi 20% din drepturile de vot.

Totodată, este un demers major pentru România, deosebit de complex şi de importanţă strategică pentru infrastructura de comunicaţii electronice, care a debutat acum 3 ani pe vremea când am fost ministru al transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, odată cu negocierea şi parafarea primului memorandum care a generat acordul recent semnat”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Lucian Bode.

Ministrul a precizat că aceasta a fost o prioritate a mandatului său de atunci.

”M-am ocupat personal ca statul român să-şi apere corect interesele şi să-şi maximeze valoarea participaţiei sale. Este printre puţinele demersuri de acest gen când statul român a arătat că poate gestiona cu succes un asemenea proiect de anvergură”, a mai transmis secretarul general al PNL.

Vineri, Orange SA a comunicat semnarea unui acord cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru fuzionarea Orange România SA și Orange Romania Communications SA.

Cei doi acţionari confirmă astfel intenţia de a crea un operator de telecomunicaţii complet convergent prin absorbţia OROC de către ORO. Acest acord vine ca urmare a achiziţionării de către Orange a unei participaţii de 54% în OROC (fost Telekom Romania Communications) în septembrie 2021.

Potrivit acordului, ambele părţi au convenit asupra unei structuri în care Orange va deţine 80% din capitalul social şi 80% din drepturile de vot în entitatea rezultată, în timp ce MRID va deţine 20% din capitalul social şi 20% din drepturile de vot.

Orange, venituri de 1,2 miliarde de euro în 2022

În 2022, Orange România a înregistrat venituri individuale de 1,2 miliarde de euro și a rămas cel mai important operator de telefonie mobilă din România. În același timp, Orange Romania Communications, unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicații fixe din țară, a raportat venituri de 513 milioane de euro în aceeași perioadă.

”Această tranzacţie de referinţă în piaţa locală va susţine ambiţia Orange de a-şi consolida poziţia de lider în România. Viitoarea entitate va avea ca obiectiv să devină furnizorul preferat de servicii covergente, fix-mobil, pe piaţa românească, atât pentru segmentul de consum, cât şi pentru cel de afaceri şi va stimula investiţiile şi concurenţa în sectorul telecomunicaţiilor din România, ceea ce va aduce, fără îndoială, beneficii societăţii în ansamblu”, arată compania.

Această tranzacție va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește sinergiile, care vor proveni în principal din exploatarea eficientă a bazei comune de clienți ORO și OROC, optimizarea conținutului, reducerea costurilor în ceea ce privește rețeaua fixă și IT, și simplificarea structurii de guvernanță corporativă a entităților ORO și OROC.

“Astăzi este o zi foarte importantă pentru Orange România şi Orange Romania Communications, iar semnarea acestui acord ne va consolida poziţia pe piaţa românească şi ne va aduce mai aproape de fi un operator telecom convergent complet pentru clienţii noştri rezidenţiali şi de afaceri”, spune Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Vicepreşedinte executiv, CEO al Orange în Europa.

Tranzacția va fi finalizată în prima jumătate a anului 2024

“Suntem cu adevărat încântaţi să anunţăm încheierea unui asemenea acord strategic pentru Orange România, care marchează un moment crucial în istoria companiei şi confirmă încrederea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în ambiţiile noastre strategice, în proiect şi în echipă. Acum, cu forţele unite, accelerăm către împlinirea scopului comun: să fim prima opţiune pentru serviciile fixe-mobile în România”, spune Julien Ducarroz, CEO, Orange România.