Desi vorbeste foarte evaziv si foloseste des cuvintele “nu stiu” si “poate”, raspunde serios la intrebari. Despre fotbalisti, manelisti, cazuri de mare evaziune, intr-o discutie cu presedintele Fiscului, Sebastian Bodu.

Presedintele Agentiei de Administrare Fiscala ne primeste relaxat, degajat si bronzat. A revenit recent dintr-un concediu in Cuba. “Buna ziua!”- “Buna ziua!”. “Cum a fost in concediu?” “Bine! La serviciu e mai prost!”, spune presedintele. si Sebastian Bodu ne dezvaluie ce gandeste el la inceputul Anului Cainelui, 2006.


Recent, instanta de judecata a respins actiunea Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF) in cazul Gigi Becali. Unii ar zice ca e o infrangere personala. Nu si presedintele ANAF. “Nu imi reprosez din punct de vedere juridic ceva”, spune Sebastian Bodu. “Imi reprosez din punctul de vedere al administrarii publice, al imaginii, al modului in care am comunicat. Pentru ca eu nu sunt genul care sa ies pe post si sa fac scandal, nu e structura mea. Sunt o persoana serioasa. Adica, sa nu credeti ca daca, gata, nu se mai intampla nimic, lucrurile se potolesc aici. Am promovat recurs, altfel vine Curtea de Conturi si ne imputa sumele, si am cerut stramutarea procesului din Bucuresti, pentru ca e clar ca instanta poate sa fie influentata, daca stau cinci-sase bodyguarzi in sala si se mai aduna si nu stiu cati fani. Astept sa vad raspunsul la solicitarea mea. Eu as vrea ca procesul sa se judece undeva in Ardeal”, explica seful Fiscului. Sebastian Bodu spune, privind retrospectiv, ca speta Becali a fost o noutate in dreptul romanesc, pentru ca “s-a facut pentru prima data aplicarea dispozitiilor privind raspunderea solidara a persoanelor care au provocat insolvabilitatea unei societati”. “Motivul pentru care ni s-a respins decizia de catre instanta a fost acela ca reclamantul nu este inca debitor. Lucru normal, evident ca nu este debitor, pentru ca daca era debitor nu puneam sechestru asigurator, ci puneam direct sechestru executor. Am pus sechestru asigurator pentru a ne asigura creanta in vederea unei viitoare executari silite. Asta inseamna ca niciodata nu vom putea pune sechestru asigurator, pentru ca nu e debitor”, explica Bodu. Solutia gasita?
“Vom incerca sa nu mai punem de aici inainte sechestre asiguratorii, ci executorii si sa evitam problemele pe care le-am intampinat in cazul Becali”, arata seful ANAF.


Sebastian Bodu spune ca, in afara platilor voluntare facute de Dinamo, – peste un milion de euro, si de Rapid, nu a mai incasat nimic de la celelalte cluburi de fotbal. “Doar atat. De la celelalte nici un leu”, admite Bodu. Dar seful ANAF are si explicatia: procedura de recuperare a datoriilor dureaza foarte mult in timp, pentru ca mai toate cluburile au actionat statul in judecata, iar odata ajunse in instanta, lucrurile se taraganeaza.


“Ne-am gandit si la varianta de a vinde fotbalisti pentru a executa cluburile”, arata mai-marele Fiscului. “De altfel, pentru unele dintre cluburi a inceput procedura falimentului. Ordinea pe care eu am stabilit-o pentru oamenii mei din teritoriu este aceasta: intai si intai este executarea silita. Daca nu ai ce sa mai executi, si, in general, cam asta este situatia, te uiti daca exista multiplicari artificiale ale firmei solvabile si aplici procedura raspunderii in solidar. Daca nu exista posibilitatea atragerii raspunderii in solidar, abia atunci poate interveni procedura falimentului. Prefer ordinea asta, pentru ca la faliment nu am sanse sa mai recuperez ceva: vin toti creditorii la masa credala si risc sa raman cu buzele umflate”, spune Sebastian Bodu. si presedintele ANAF ne mai spune cum ar trebui sa fie impozitate de aici inainte, potrivit unui act normativ adoptat la finele anului trecut, salariile fotbalistilor. “Jucatorii vor putea incheia nu doar contracte de munca, ci si contracte de prestari servicii. Atunci cand ai contract de prestari servicii, in mod automat nu platesti toate darile catre stat si platesti doar impozitul si CAS-ul. Automat, este o facilitate. Dar ne-am gandit ca un sportiv isi traieste altfel viata”, se explica Bodu.

Despre cazul Copos si alte cateva cazuri

Presedintele ANAF spune ca numele Agentiei pe care o pastoreste nu a fost mentionat in cazul in care vicepremierul George Copos este acuzat de evaziune fiscala pentru ca “operatiunea apartine DNA”. “DNA a solicitat ANAF, respectiv Garzii Financiare, sa raspunda punctual la niste intrebari, deci noi, prin Garda Financiara am lucrat ca niste specialisti. Eu nu stiu ce a continut chestionarul de la DNA. Fiecare inspector, fiecare comisar isi face treaba independent”, precizeaza Bodu. In plus, presedintele ANAF spune ca, din cate cunoaste, Agentia nu are pe masa nici un caz de mare evaziune, dar ca evaziunea se manifesta la noi mai cu seama la companiile private. “Ce pot sa fac, merg pe analiza de risc, nu pot sa fiu peste tot in acelasi timp. Merg si la antrepozite fiscale si in restaurante, baruri, unde evaziunea e in floare. Sigur, la cele din urma sumele sunt mai mici, dar adunate, dau o suma mare”, arata Sebastian Bodu.


Presedintele ANAF se declara multumit de nivelul de colectare, pe care l-ar vrea, totusi, un pic mai mare. “Potrivit indicatorilor, incasarile sunt mai mari cu 8-9% in termeni reali, comparativ cu anul trecut. Dar, fiindca sunt exigent cu mine insumi, cred ca mai este loc. Nu pot sa spun cu cat ar mai putea creste incasarile, pentru ca ar trebui sa stiu cat de mare este economia reala. E greu sa-mi stabilesc eu personal tintele, nu am cum sa stiu cu cat vor creste incasarile”, indica Sebastian Bodu.

Fiscul si manelistii

O alta reduta in batalia cu evaziunea sunt si manelistii. “Am inceput sa trimitem inspectorii la nunti. Dar este foarte greu sa-i dovedesti: trebuie ca mirele si mireasa sa spuna ca au dat bani manelistului. si mai sunt si unii manelisti care spun: nu, dom’ne, eu vin din placere. Eu sunt artist al poporului”, spune Bodu.


“Astea sunt niste chestii picante, dar ei nu sunt chiar atat de multi – 20-50 de oameni, deci nu sunt niste sume astronomice si nici ostentatia nu cred eu ca este atat de mare. La spectacole, am impozitul pe spectacol, care e, nici nu stiu, de 10%, e o alta situatie. Platesc organizatorii. Alta cale de a impozita manelistii? O sa incercam si estimarea bazei de impozitare. O sa incercam sa le aplicam. Prima data ai un esec, a doua oara mai ai, poate, un esec. Vorbeam cu un avocat american pe taxe care imi zicea ca, in State, Fiscul de-abia din anii ‘70 a inceput sa fie respectat, pana au inteles judecatorii cam care e treaba. Noi suntem in America anilor ‘40 din punctul acesta de vedere. Din fericire, nu va dura prea mult, pentru ca vine Uniunea Europeana si ne impinge de la spate”, zice presedintele ANAF.

Fiscul va impozita averi

Sebastian Bodu ne mai spune ca are de gand sa stabileasca un impozit pe avere. Dar nu pe oricare avere, ci atunci cand exista diferenta intre averea dobandita si venitul declarat. “Nu vom merge pe estimari, vor fi niste cote”, explica Bodu. Aceste prevederi ar urma sa fie promovate impreuna cu Ministerul Justitiei. Despre momentul aparitiei lor, Bodu spune ca nu stie nimic. “Daca se va face prin ordonanta de urgenta, va dura o luna, daca se va face prin lege, poate dura mult mai mult. Nu stiu. Eu vreau sa se faca cat mai repede”, zice Bodu. Asta, desi admite ca nu are pusa la punct baza de date care sa ii permita sa verifice in ce masura corespund declaratiile de avere cu fisele fiscale.

Nu ma deranjeaza ca presedintele Basescu a mers pe stadion si a stat alaturi de Gigi Becali. E normal sa se uite la meci. Eu prefer sa vad meciurile de la televizor

Sebastian Bodu

100 de milioane de lei

Aceasta este suma pe care presedintele ANAF sustine ca a primit-o ca “indemnizatie” lunara, pe ultima suta de metri, cat a fost membru al comisiei de privatizare a BCR